Varuhuset vid E20 flyttar från guldläget: ”Lokalen för stor”

I slutet av augusti öppnade Peter Damm sitt ”lilla Ullared” vid Flodamotet. Nu konstaterar han dock att lokalen på 1 500 kvadratmeter är för stor och väljer att flytta sin verksamhet.
– Vi jobbar på att hitta en mindre lokal som kommer att funka bättre för oss, säger han.

ANNONS

När varuhuset i Floda öppnade i somras var det med stort intresse från lokalborna. Kläder, skor, begagnade möbler – och danskt rågbröd, utlovades i en artikel i Lerums Tidning. Då fanns visionen om att öppna ett kafé i lokalen och butiksägaren Peter Damm var optimistisk:

– Det blir lite som lilla Ullared, sa han till LT:s reporter.

Något kafé blir det dock inte i den stora fastigheten längs med E20 i Floda, och inget varuhus för den delen heller. Efter tre månader sägs nu avtalet med Svenska Hus upp.

– Vi har haft den uthyrd som en så kallad popup-butik men det har inte kommit igång eller funkat så bra, säger Lena Fagerland, uthyrningsansvarig över kommersiella lokaler på Svenska Hus.

ANNONS

Butiksägaren Peter Damm är inne på samma spår. I ett meddelande till sina kunder spekulerar han kring flera orsaker:

”Omsättningen är för låg för detta och kan bero på många orsaker som lågkonjunktur, felsatsningar av varor osv.”

Till LT säger han att lokalen är för stor. Han har nu ögonen på två andra mindre lokaler i närområdet.

– Jag hoppas att vi flyttar till en annan lokal. Jag har två alternativ men inget är klart än! Det blir i dess närhet, kan man säga.

Mer än så vill Peter Damm inte säga. Han menar dock att varuhuset hunnit få flera återkommande kunder, som är ledsna över flytten:

– Vi har bra leverantörer och vi har fått en kundkrets som ökat. Många är ledsna för att vi flyttar eller lägger ner.

Har det gått som du har tänkt dig det här projektet?

– Vi kom igång väldigt sent då våra leverantörer var på semester men det var en jättebra öppning och vi var nöjda. Sedan var det någon som hade åsikter om att det var för lite varor men det var varor för 700 000 kronor i lokalen.

När du pratade med min kollega i augusti hade du stora planer på kafé i lokalen. Hade du hoppats på förlängning av avtalet?

– Ja, men vi inser också att det inte är någon idé när vi ligger på den omsättning vi gör, då är det lika bra.

Ambitionen är fortfarande att ha ett varuhus med lägre priser samt starta kaféverksamhet. Då tänker Peter även satsa på livsmedel, vilket han inte fått i nuvarande lokal, menar han.

– Sedan kommer vi även att ha livs där borta också. Det fick vi inte ha här, och det är många som har frågat efter.

Ny hyresgäst sökes

Från och med den sista oktober står lokalen tom och Svenska Hus söker nu en ny hyresgäst. I annonsen står det att olika butikskoncept välkomnas, allt från möbler, inredning, kläder till jakt- och fiskebutik.

”Men passar även som kontor, showroom, lager med enklare verkstad, bilhall, lek-land etc. Det är bara fantasin som sätter gränser.” skriver Svenska Hus.

Enligt Lena Fagerland söker de en eller flera aktörer som ger mervärde till Floda, och med tanke på marknad är både popup-butiker och långsiktiga lösningar aktuella.

Skulle du vilja ge exempel på butiker som skulle passa för lokalen?

– Detaljplanen tillåter handel och restaurang men inte livsmedel. Vi har haft diskussion med några olika aktörer.

LÄS MER:Nu har nya Varuhuset i Floda invigts

LÄS MER:Ledig lokal vid Tingshusparken – asiatisk restaurang till salu

ANNONS