Vattnet behöver fortfarande kokas

Kommunen trodde att det behövdes ett eget och ett externt provsvar på vattnet, men det var fel. Det behövs två externa svar. Därmed är det först på torsdag kväll eller fredag morgon som rekommendationen att koka kranvattnet kan hävas.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Enligt Annika Andersson, verksamhetschef för kommunens tekniska service, skulle kommunen ha fått två svar på vattenprover under onsdag kväll eller natt vilket hade inneburit att kokningsrekommendationerna kunde ha hävts. Så blir dock inte fallet, trots att två prover nu visat grönt ljus.

Lerums kommun gjorde det första vattenprovet själva, men enligt rutinen ska två prov göras på ett externt laboratorium. Det innebär att kokningsrekommendationerna kan hävas först på torsdag kväll eller fredag morgon.

Är det brukligt att en kommun analyserar ett eget vattenprov i en sådan här situation?

– Jag vet inte, svarar Stefan Larsson, på kommunens kommunikationsenhet.

Hur blev det så fel?

– Vad jag förstår blev det miss i kommunikationen, vi trodde först att det räckte med ett eget provsvar och ett från ett externt laboratorium, svarar han.

Vill du säga något med anledning av att ni sa fel dag från början?

– Det är jättetråkigt. Vi förstår att rekommendationerna om kokning stökar till vardagens bestyr.

Besked kan komma torsdag kväll

Kommunens första egna test visade alltså att det inte fanns några bakterier. Och nu har det första externa resultatet har kommit, som inte heller visar på bakterier. Svaret på det andra vattenprovet, som kan vara det slutgiltiga resultatet, väntas på torsdag kväll eller fredag morgon.

Det är 1 000 hushåll i Riddarstenshöjden, nordvästra Aspenäs/Seatons Strand, Solås/Skogsstigen, Stora Bråta, Torpadalsbacken, Lilla Bråta och Rydsberg som berörs.

Även kommunala verksamheter ligger inom områden som har fått kokningsrekommendationer. Enligt va-enheten gäller det Almekärrskolan, Riddarstens förskola, Bråtastugans förskola och Ekeredsvägens förskola samt Riddarstensgårdens äldreboende. Samtliga ska dock sedan i tisdags förmiddags ha fått vatten i en tank.

LÄS MER:Vattenläcka i Lerum

LÄS MER:Ettåriga ”Ebba” drack av kommunens kranvatten – kräktes

LÄS MER:Äldreboende, skola och förskolor utan färskt vatten i kranen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS