Arkivbild på en moped, som inte har med detta brott att göra.
Arkivbild på en moped, som inte har med detta brott att göra. Bild: Mikael Kivi

Vuxen man tvingade till sig en moped från en tonårstjej

En man i 45-årsåldern från Lerums kommun tvingade till sig en moped från en tonårstjej. Efter händelsen har han sökt vård för sitt missbruk, och domstolen tycker att han ska fortsätta behandlingen.

ANNONS

Det var i Lerums kommun som mannen kom fram till tonårstjejen och sa att han ville låna hennes moped. När tjejen sa nej blev han arg och skrek på henne. Hon vågade då inte göra något annat än att lämna över nyckeln och mopeden. Hon fick tillbaka mopeden dagen efter.

I förundersökningen förnekar 45-åringen att han stulit eller tvingat till sig mopeden. Han säger att han fick låna den och hade tänkt att han skulle låna mopeden en kvart. Sedan fick han soppatorsk och fick leda mopeden till en tankstationen för att tanka den, detta tog det längre tid än han hade planerat och ungdomarna var borta när han kom tillbaka.

ANNONS

Har begått flera brott

Enligt rättens framstår det dock som märkligt att han, som är betydligt äldre än tjejen, ska ha kommit överens med henne om att han skulle låna mopeden i 20 minuter och att hon frivilligt skulle ha gått med på detta. Enligt tingsrättens bedömning framstår det hela som en uppenbar efterhandskonstruktion som kan lämnas utan avseende.

Lerumsbon har begått flera brott, som att olovligen ha trängt sig in i en bostad i Borås. En kvinna såg Lerumsbon rota i hennes brevlåda för att sedan ta sig in i en annan bostad. Han mådde psykiskt dåligt och hade, enligt egen utsaga, använt narkotika innan händelsen.

45-åringen döms för grovt olaga tvång, hemfridsbrott, häleri, ringa narkotikabrott och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Brotten mot tonårstjejen är grovt olaga tvång och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Mannen döms

När påföljden ska bestämmas är det samlade straffvärdet för brottsligheten två månaders fängelse. Lerumsbon har dessutom återfallit i brott, han förekommer under 33 avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast i februari 2022.

Domstolen konstaterar att Lerumsbon har en bakgrund med ett långvarigt narkotikamissbruk som i hög grad varit en bidragande orsak till hans kriminalitet. Man ser dock också att han just nu befinner sig på ett behandlingshem, av egen fri vilja, och att han verkar ha en stark vilja till förändring. Det berättas också att han har gjort och gör stora framsteg i behandlingen.

Tingsrätten gör bedömningen att även den brottslighet som 45-åringen har gjort sig skyldig till nu är missbruksrelaterad. Och rätten delar försvararens uppfattning om att det lämpligaste är att Lerumsbon får fortsätta med den behandling som han nu genomgår. Påföljden bestäms därför till skyddstillsyn.

LÄS MER:Nytt fängelsestraff för Lerumsbo med central roll i knarksmugglarliga

LÄS MER:Lerumsbon spottade på en förare i bilkön – överklagade domen

LÄS MER:Sänkt straff för hundmatstjuv – slipper fängelse

ANNONS