Andrews hjärta stannade efter ritten på hopptävlingen

Lerumsbaserade ryttaren Andrew Werner drabbades av hjärtstopp på en hopptävling. Att det var just där det hände räddade hans liv.
– Läkarna som jag pratat med är tydliga, du ska egentligen inte sitta här, precis alla odds var emot det, säger Andrew Werner.

ANNONS

Fredagen den 21 juli befann sig paret Andrew Werner och Marie Werner på en hopptävling på Grevagården i Skövde med sin häst Exclusive, eller ”Ruben” som han kallas till vardags. De hade planerat att de skulle stanna där och tävla hela helgen.

Efter en felfri runda med sin valack där Andrew Werner placerade sig på åttonde plats var han riktigt nöjd.

– Det var fint, livet lekte. Jag sa till Marie att vi kanske skulle nöja oss, och inte ta en klass till, säger Andrew.

Ekipaget var anmälda till klassen över och efter lite överläggande bestämde de sig för att ändå hålla sig till planen och starta i nästa klass med hinder på 1,10 meters höjd.

– Efter ritten så kände jag att något var på gång, jag hade inte ont på något sätt och det var inte obehagligt, det var verkligen som att jag skulle gå och lägga mig. Jag var så trött, säger Andrew.

Efteråt har jag insett att han var död när han låg där.

Plötsligt svartnade det framför ögonen på honom. Andrews hjärta hade stannat på väg ut från tävlingsbanan.

– En tjej där sa ”det såg ut som du var så snäll och ville krama om din häst”. Men jag hade nog bara ramlat framåt och hade kvar balansen, säger han.

Han föll av hästen ner i sanden i paddocken. Vid sidan av stod Marie Werner som hade följ ritten från publiken och skulle möta upp ekipaget.

– Jag ser han ligga där på marken, efteråt har jag insett att han var död när han låg där.

Marie Werner tar ett djupt andetag. Efter kort paus säger hon med gråten i halsen;

– Det är en hemsk tanke när man tänker tillbaka på det.

När jag föll från hästen hade jag ingen andning och ingen puls.

”De har knäckt varenda revben jag har i kroppen”

Andrew var kliniskt död i fem minuter. Men tack vare att rätt personer befann sig på rätt plats är han vid liv idag. Den dagen befann sig av en slump så mycket som tre personer med utbildning inom sjukvården i publiken på tävlingen i Skövde, och de agerade direkt.

– När de kommer fram till mig uppfattade de direkt att det var hjärtstopp. I och med att de jobbar med det här så visste de med en gång. Då startade de HLR direkt. När jag föll från hästen hade jag ingen andning och ingen puls, säger Andrew.

Han är tacksam och imponerad över deras insats. Hans tre hjältar heter Jonatan Modig, Isabella Carlander och Johanna Svartklo. De utförde hjärt- och lungräddning tillräckligt snabbt för att hjärnan inte skulle påverkas av syrebristen som sker när hjärtat slutar pumpa blod.

– De gjorde det här synkroniserat, som om de gjort det i alla år. De blev ett team omedelbart, det var just det som räddade mig. De har knäckt vartenda revben som jag har i kroppen. Det är det som gör väldigt ont. Men läkarna har sagt, desto högre kvalité på kompressionerna desto fler revben går sönder. Det är ett väldigt litet pris att betala, säger Andrew.

Att hjärtstoppet skedde just där och då är anledningen till att han lever idag. Den ansvariga sjukvårdaren på tävlingen hade full koll på var hjärtstartaren fanns. Överdomaren Annki Modig reagerade snabbt och tillkallade ambulans och strukturerade upp räddningsinsatsen. Framför allt, tre personer med bakgrund inom sjukvården, agerade exemplariskt.

– Mitt upp i allt detta så räddade de hans liv. Han var redan borta när han låg där, säger Marie.

En tidsfråga innan det skulle hända

Andrew Werner vaknar upp när han är på väg in i ambulansen på väg till sjukhuset i Skövde. Sedan bar det av till Sahlgrenska för en hjärtoperation. När Lerums Tidning når honom befinner han sig på Alingsås sjukhus.

Anledningen till hjärtstoppet var att två av kranskärlen som går till Andrews hjärta var i dåligt skick. De är de som leder närings- och syrerikt blod till hjärtat och för bort det närings- och syrefattiga blodet därifrån.

– Det var verkligen bara en tidsfråga innan det här skulle hända, säger Andrew.

Hade han inte ridit den andra klassen den dagen hade han kanske inte funnits här idag.

– Då hade jag kanske varit i stallet och tagit hand om hästen själv och fått hjärtstopp. Då hade det varit kört, det hade inte funnits någon där som hade kunnat hjälpa mig. Det är så jäkla många tillfälligheter som gjorde att alla planeter stod i linje. Det är oförståeligt faktiskt.

Läkarna har också vart tydliga med att jag dog, när jag satt på hästen så var jag död.

”Allt jag gör nu är bara extra”

Andrews hjärta är nu opererat och han ska inte drabbas av hjärtstopp igen. Om två till tre månader ska han kunna leva ett normalt liv igen. Han ser mycket fram emot att börja rida och hoppa.

– Man är så tacksam och glad för att vi kan sitta här och prata om det och titta på filmerna från tävlingen. Och bara vara så lycklig för att det har gått så bra som det har gjort. Och att Andrew efter sex till åtta veckor kan sitta uppe på Ruben igen och rida, säger Marie.

Paret Werner har sin häst Ruben tillsammans, Andrew står för ridningen och Marie för skötsel runt omkring. Hästen står i Stenkullen på Fjällestorps gård. Andrew tävlar och tränar ofta. Målet är att kvala in till Tour of Amateurs i Falsterbo nästa sommar.

Paret Werner är tacksamma för all hjälp de fått med hästen under tiden de tillbringat på sjukhuset. De vill tacka Linnea och Julia Lundén för att de ställde upp och tog hand om Ruben på tävlingsplatsen och körde honom hem, och stallägarna Carina och Martin Jönsson som har tagit hand om Ruben när de inte kunnat.

– Läkarna har också varit tydliga med att jag dog, när jag satt på hästen så var jag död. Men att de här personerna hjälpte mig tillbaka till livet och jag har fått ett nytt liv. Men jag har ett så fint liv ändå så jag tänker bara fortsätta med det jag gjort tidigare, allt jag gör nu är bara extra. Jag tänker inte ändra på någonting, säger han.

LÄS MER:Hästen som bestigits av såväl politiker som barn

LÄS MER:Hela familjen är engagerade i katterna

LÄS MER:Förrymda ponnyn upphittad – försvann från Nääs ridcenter

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS