Hobbymusikern och fotbollstränaren Kent Bergkvist har skrivit låten ”Floda Boif”. Tjejerna i klubbens F12-lag utgör kören.
Hobbymusikern och fotbollstränaren Kent Bergkvist har skrivit låten ”Floda Boif”. Tjejerna i klubbens F12-lag utgör kören.

Floda Boif har fått sin egen låt: "Det var verkligen på tiden”

Vilken blåvitt-supporter har inte fått rysningar av ”Snart skiner Poseidon”, och för vilken gaisare anses inte ”Gårdakvarnar och skit” vara den vackraste av hymner? Varje fotbollsförening med självaktning har en egen låt, och så till slut även Floda Boif – nästan 90 år efter att klubben bildades.

ANNONS

Floda Boif har en lång historia och framför allt kan föreningen stoltsera med en stor ungdomsverksamhet. Men någon egen låt har man inte förärats med. Det har i alla fall inte funnits någon känd sådan, fram tills nu när Kent Bergkvist, tränare i klubbens F12-lag, skrivit en.

– Klubben har funnits sedan 1935, så det var verkligen på tiden, säger han.

Idén föddes redan för ett par år sedan på en ledarträff. När tränarna skulle beskriva sig själva berättade hobbymusikern Kent Bergkvist att han är hyfsat bra på att göra låtar, och blev uppmanad att skriva en klubblåt.

Med hjälp från föreningens eldsjälar har han grävt fram händelser från klubbhistorien som fått vara med i texten, bland annat den stolta dagen när Floda slog Gais med 4–0 inför över 3 000 åskådare på Flodala.

Vilka ingredienser är viktiga i en klubblåt?

– Jag tycker man ska känna igen sig, känna att det är min klubb den handlar om. Våra tjejer i F12 är med och sjunger och deras hejaramsa är med, men jag vill att alla lag i Floda ska känna att det är deras låt. Och fulrim ska vara med, det är okej, det är bara roligt och låten ska genomsyras av gemenskap, någon sorts pepp.

Titeln på låten är kort och gott ”Floda Boif”, vilken inte är den första fotbollslåt som Kent Bergkvist snickrat ihop.

– För många år sedan när jag spelade i Granbergsdals IF i Värmland gjorde jag en låt. Vi kallade oss för Giffarna och i låten sjunger jag ”heja GIF”. Folk tror att det är en låt om GIF Sundsvall, men det är det inte, fastslår Kent Bergkvist på tydlig, om än inte utpräglad, värmländska.

Låten släpptes i onsdags, och finns bland annat på Youtube och Spotify. Melodin sätter sig snabbt, liksom refrängen om laget som är ”vitt och blått, vitt och blått”. A-laget har flaggat för att man tänkt göra ”Floda Boif” till inmarsch-låt, nu återstår det att se hur välkända textraderna blir på Flodala.

– Det är många lag som har rullande högtalare, så jag hoppas att den ljuder inför matcherna, säger Kent Bergkvist.

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:USM på hemmaplan för lag som ska trygga återväxten

LÄS MER:Snabbt resultat på långsiktig satsning – Floda till USM-slutspel

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS