Jubileumsåkaren från Lerum tillbaka för vanliga Vasaloppet

2022 var det tre meter långa träskidor som gällde för Tomas Ottosson, i år är det med lättnad han bytt tillbaka till sina vanliga plastskidor. Imorgon, söndag, står den meriterade Vasaloppsåkaren på startlinjen, och 57 år gammal siktar han på personligt rekord.

ANNONS
|

För drygt ett år sedan var det en utpumpad Tomas Ottosson som passerade mållinjen i Mora, elva timmar efter starten i Sälen. Imorgon är Gråbobons förhoppning att det ska gå ungefär dubbelt så snabbt. Det skulle ha kunnat vara en medelålders man med hybris som talade, men förklaringen ligger i förutsättningarna.

Förra året var Tomas Ottosson en av 139 deltagare som fick åka den uppmärksammade Jubileumsvasan, där de var tvungna att åka med minst 100 år gammal utrustning.

Medan andra åkare hade svårt att hitta tidsenliga prylar lyckades Tomas, som dedikerat finkammade marknaden, införskaffa inte mindre än fyra par gamla träskidor. På senare tid har han dock bara använt dem i föreläsningssalar då han berättat om upplevelsen.

ANNONS
Tomas Ottosson har aldrig sett Vasaloppsspår med så mycket snö som nu.
Tomas Ottosson har aldrig sett Vasaloppsspår med så mycket snö som nu.

Det säger bara swoosh

När det nu vankas vanligt Vasalopp igen, det 16:e i ordningen för Tomas Ottosson, har han återgått till modern utrustning.

– Det är med kärlek och glädje jag hittat tillbaka till vanlig skidåkning, säger han.

Tradition och jubileumsfest i all ära, när du ska åka nio mil på skidor är det skönt att slippa kämpa för varje decimeter i spåret.

– Det är en enorm skillnad att åka på tre meter långa träskidor och 2,07 långa plastskidor, nu säger det bara swoosh.

Trollbands av ”Plex”

Tomas känslor för Vasaloppet är starka. Redan i åttaårsåldern trollbands han av tv-sändningarna med den legendariska sportkommentatorn Sven "Plex" Petersson. Men det egna tävlandet tog slut redan i tidiga ungdomsår, innan han till sist gjorde comeback med en efterlängtad Vasaloppsdebut som 38-åring.

Med Vasaloppet som morot har han sedan gjort stora fysiska framsteg. Tomas berättar att han gått ner 25 extrakilon, och trots att han idag hunnit fylla 57 år hägrar ett personligt rekord på söndag. Men det är med ett visst mått av försiktighet han pratar målsättning.

– Du borde egentligen fråga mig ungefär fem kilometer in i loppet, när jag åkt upp för första backen, då vet jag hur det känns och om jag får revidera målet. Men jag har aldrig varit med om att det är så mycket snö här och det är väldigt fina förhållanden, säger Tomas från sin inkvartering i en stuga i Hundfjället.

Vill göra som Duplantis

Om de utlovade minusgraderna kommer räknar han med snabba spår, och chansen är då god att slå rekordet på fem timmar och 50 minuter. Men tiden får inte kapas med för mycket.

– Jag siktar på att göra som Duplantis, som slår rekord med en centimeter i taget. Jag har sagt att jag ska slå personligt rekord varje år tills jag fyller 60.

ANNONS