Kallduschen en självklar rutin för pojklandslagsspelaren Rasmus Nåfors Dahlin

Att åka på en kalldusch för sällan något gott med sig. Om det inte sker bokstavligt talat. Rasmus Nåfors Dahlin har gjort den isande upplevelsen till en del av en noggrann matchrutin. Snart får Lerumskillen testa de portugisiska duscharna, när han åker på en turnering med det nykomponerade 16-årslandslaget.

ANNONS

Det finns egentligen inga bra tidpunkter att skada sig, men ett sällsynt illa valt tillfälle är när man deltar på en landslagsuttagning. Detta öde drabbade Rasmus Nåfors Dahlin på Bosön i mitten på mars. Redan under den första träningen fastnade han med dopparna i gräset, samtidigt som en kille stämplade honom på foten. Lägret var därmed över för Rasmus del.

Han har tillhört 15-årslandslaget och kommer från en stark säsongsinledning med IFK Göteborgs U17-lag, som vunnit Skandinaviska Mästerskapen och tagit sig till final i Ligacupen. Men oron började ändå gnaga.

– Jag blev nervös och tänkte att ”nu har jag kanske missat min chans att komma med”. Jag vet att de har koll på andra ställen, men det här är det bästa tillfället att visa upp sig, säger den nyblivne 16-åringen.

Glädjande besked

Oron skulle dock visa sig obefogad, efter några veckor kom mejlet med ett positivt besked från landslagsledningen. Högerbacken från Lerum är uttagen till nya landslagsuppdrag.

– Jag har gått runt och varit nere för fotskadan, så att få beskedet var speciellt. Det var mycket känslor inblandat, jag visste inte om jag skulle skratta, eller gråta, eller vad fan jag skulle göra.

Fri från sin skada åker Rasmus nu till en turnering i Portugal. Den 1 maj lyfter planet från Arlanda och motståndare är en trio av Europas stormakter i fotboll – hemmanationen Portugal, Italien och Belgien.

– Det blir den största turneringen jag någonsin varit med på. Sen är det en turnering i Finland och sen EM-kval, så det känns som att det börjar bli på riktigt nu.

Kommer du att agera på något annat sätt än vanligt?

– Det är svårt att säga, jag kanske gör något extra säkerhetspass, men målet är att göra exakt som hemma. Det är det spelet som tagit mig dit jag är, och om jag inte spelar så, så får de inte den Rasmus som är kallad till landslaget.

Femgradigt vatten

Även rutinerna inför matcherna ska ske på samma sätt som hemma. Rasmus är inte den ende fotbollsspelare som följer vissa mönster och till exempel sätter på sig skorna i rätt ordning, i hans fall vänster sko. Men förberedelserna är mer avancerade än så, och startar med en kalldusch några timmar innan start. Reglaget vrids inte slumpvis någonstans på den blå markeringen, vattnet ska vara fem grader, varken mer eller mindre.

Det låter som en pina?

– Först är det ett helvete, men det gäller att hitta rätt andning snabbt. Jag börjar med kroppen, sen huvudet.

Efter fem minuter kliver Rasmus ut duschen, piggare, mer taggad, mer med i tanken – och nu med fullt fokus på den stundande matchen.

Hur började du med det här?

– Matcherna spelas ofta på en mittemellan-tid på dagen, när jag inte är trött men inte heller pigg. Jag testade inför en match och det gick bra, så testade jag det en gång till...

Sedan något år tillbaka kickar kallduschen igång förberedelserna, som avslutas några timmar senare precis innan matchen drar igång.

– Då har jag mina speciella hopp. Från sidlinjen tar jag tre hopp på ett ben, högerbenet, så högt upp jag kan, och sen en snabb start.

Vad händer om du inte gör de här sakerna?

– En eller två gånger har jag struntat i det, då har jag gått omkring och tänkt att det är något jag missar, det känns inte rätt, och fokus har hamnat någon annanstans.

På plats i Portugal tänker han därmed inte rucka på rutinerna, som skapar en trygghet och kanaliserar bort känslan av press.

– Sen är det klart att man kommer att känna sig lite mer nervös än vanligt, men du måste tänka att du är här för att du är duktig, och göra din grej.

Rasmus Nåfors Dahlin

Ålder: 16 år.

Bor: I Lerum.

Position: Ytterback.

Klubbar: IFK Göteborgs U17-lag. Moderklubb: Lerums IS. Har också spelat handboll i IK Baltichov.

Rasmus om sina styrkor: ”Jag är snabb, stark, har bra spelförståelse och jag är bra en mot en, både offensivt och defensiv, jag är en modern wingback.

Aktuell: Uttagen i Sveriges P16-landslag som åker på en turnering i Portugal, med matcher mot Italien (4 maj), Portugal (6 maj) och Belgien (9 maj).

LÄS MER:”En sjukt skön känsla” – Wiggo Weinö efter USM-guldet

LÄS MER:Lekstorps IF gick från tynande tillvaro till störst i Västsverige

LÄS MER:Floda Boif har fått sin egen låt: "Det var verkligen på tiden”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS