Löpningen inte allt i Lerumsloppet – så ska folkfesten ta större plats

Flytten av målgången var ett lyckat drag förra året, i år ska ett utökat samarbete med Solkatten ge ännu mer känsla av folkfest. Lerum Friidrotts nye klubbchef Michael Pettersson sneglar nu på Göteborgsvarvet för att ta Lerumsloppet till en ny nivå.

ANNONS

I april förra året skrev Michael Pettersson på kontraktet som gjorde honom till ny klubbchef i Lerum Friidrott. Vid tidpunkten skulle det dröja ett par månader innan han tillträdde sin tjänst, men han såg Lerumsloppet som ett bra tillfälle att bekanta sig med sin nya klubb.

Därmed klev han rakt in i hetluften.

– Ja, det var verkligen pang på rödbetan. Jag landade på ett lugnt hotellrum på fredag kväll och sen åkte jag till loppet på lördagen, där var det full fart. Det var speciellt för att jag fick träffa så många nya människor samtidigt, minns Michael Pettersson.

Ny värld för klubbchefen

Den 29 april är det dags för årets lopp och då har han tagit över rollen som tävlingsledare.

– Jag kommer från det jag kallar för traditionell friidrott, då menar jag arenafriidrotten, och känner mig väldigt bekväm med att arrangera arenatävlingar. Du har en helt annan kontroll i din hemmaborg jämfört med att arrangera ute på ett torg, det är en helt annan värld, men det blir en en häftig värld att uppleva.

Förra året gjorde arrangörerna en stor förändring när de förlade start- och målgång på samma ställe. På så vis fick löparna en energiinjektion när de kunde se målportalen från långt håll på Brobacken, och inte minst kunde åskådarna följa löparnas målgång på ett bättre sätt.

– Vi kände att det blev ett lyckat koncept så det kör vi vidare på, säger Michael Pettersson.

Flytten av målet har gjort att de yngsta löparna i Energiloppet får ta steget in till en mer central plats på Bagges torg.

– Nu löper de i mål där det gamla målet var, så de springer i mål rakt mot Solkatten. Det tyckte jag var häftigt förra året när jag var och tittade.

Sneglar på Göteborgsvarvet

Michael Pettersson är också nöjd med att coverbandet Rewinded återvänder för att höja stämningen. När han diskuterar utveckling av loppet talar han främst om atmosfären, viljan att locka ännu mer publik och få dit ännu fler samarbetspartners.

– Att löpa ett lopp är ganska socialt, om du tittar på Stockholm Marathon eller Göteborgsvarvet handlar det inte bara om att ta sig igenom de kilometer du ska springa, utan det handlar mycket om den allmänna peppen, den gemensamma uppladdningen, och i vårt fall att bara kunna hänga på torget.

I år har arrangörerna utökat samarbetet med Solkatten, med önskan att köpcentrets handlare ska flytta ut sina verksamheter på Bagges torg. Bland idéerna för kommande års lopp finns att sprida folkfesten även utanför torget och Brobacken.

– Då vi sneglat mycket på Göteborgsvarvet så vet vi att det går att arbeta med flera aktiviteter för att underhålla åskådare och löparna längst bansträckningen. Till exempel flera DJ:s, band, orkestrar eller andra aktiviteter, säger Michael Pettersson.

– Vi har även börjat snegla kring möjligheten och förutsättningar för att fortsätta inkludera personer med funktionsvariation och andra målgrupper i syfte att öka vår inkludering ytterligare, fortsätter han.

Hoppas på 1 000-talet löpare

Vid lunchtid i måndags var 615 löpare anmälda, ganska långt ifrån målet på cirka 1 000 deltagare. Men hos Lerum Friidrott har man is i magen.

– Löpartrenden har förändrats de senaste åren med många som anmäler sig väldigt sent till lopp, den sista veckan brukar det bli ett stort tillskott. Och jag säger med optimism, för jag hoppas på det, att det blir mellan 1 000 och 1 100 löpare.

Klasser i Lerumsloppet

10 kilometer: Män, kvinnor, veteraner och pojkar/flickor 18 år.

5,1 kilometer: Män, kvinnor, veteraner, promenad.

Lilla Lerumsloppet (3,3 kilometer): P/F 12 år, P/F 14 år, P/F 16 år.

Sparbanken Alingsås Minilopp (1,6 kilometer): P/F 8 år, P/F 10 år.

Energiloppet (Bagges torg): 2-6 år.

LÄS MER:Nya loppet – kan vara Sveriges snabbaste bana

LÄS MER:Skadan hämmade Lerumslöparen – som ändå tog VM-silver

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS