Ny guldjakt för Alexander – och rekordmånga Gråbofighters i SM

Lerumskillen Alexander Håkansson siktar på sitt andra raka SM-guld och en landslagsplats i MMA. Samtidigt åker Icon MMA med fem fighters till mästerskapet – det betyder med råge en rekordstor SM-trupp för Gråboföreningen.

ANNONS

Med en träff bakom örat på sin motståndare avgjorde Alexander Håkansson förra årets SM-final i MMA (mixed martial arts). Nu har han åter kvalat in till SM, där Sveriges fyra bästa deltagare i varje klass gör upp. Men trots att 26-åringen från Lerum är regerande mästare åker han inte till Skövde för att försvara sin titel, då han avancerat från B-klassen till A-klassen.

– Så det är snarare så att jag ska sno någon annans guld, säger Alexander Håkansson, som tävlar för GBG Mac.

Reglerna skiljer sig genom att A-klassen tillåter sparkar och slag även under kampen på golvet. Han har klarat övergången bra och under inledningen av säsongen förlängdes en fin segersvit. Den stannade dock vid tio segrar när han förlorade sin senaste match mot Sebastian Palacio Gomez från Örebro.

Landslagsplatsen en morot

Alexander Håkansson tycker att han lyckats skaka av sig förlusten och i SM får han en ny chans mot Örebrofightern.

– Jag tror att jag har goda chanser, det är viktigt att gå in med bra självförtroende i den här sporten, det går inte att tveka och jag känner mig redo, säger Alexander Håkansson, som är rankad tvåa i -77,1-kilosklassen inför SM.

Det här året står mer än en guldmedalj på spel. Vinnarna i respektive viktklass i A-klassen belönas med en landslagsplats.

– Det är en morot, det skulle bli en bra erfarenhet att få åka utomlands och tävla och det går både ett EM och VM i slutet av året, säger Alexander Håkansson.

Rekordmånga deltagare

Icon MMA i Gråbo har tidigare haft sporadisk medverkan i SM, nu åker man till Skövde med en trupp på fem deltagare – Mansor Rasoli (-65,8 kilo), Emil Sjölund (-70,3 kilo), Malik Hasilov (-77,1 kilo), Kardok Saeedi (-77,1) och Leonardo Staiano (- 83,9 kilo). Samtliga tävlar i juniorklassen, under 18 år, och gör debut i mästerskapssammanhang.

– Anledningen till deras framgång började egentligen på grund av restriktionerna runt covid, skulle jag tro. Vi fick inte lov att hålla träningar för annat än ungdomar då vi hyr lokal av kommunen, vår ungdomsverksamhet fick då ett rejält lyft, säger Jesper Gustafsson, tränare.

Vad betyder det att klubben har så stor representation i SM?

– Det betyder givetvis jättemycket för klubben att vi, som en relativt liten klubb, lyckas så bra nationellt i MMA-ligan. Mycket hårt arbete från ledning och killarna som kämpar på och är väldigt hungriga. Detta smittar givetvis av sig på många andra i klubben och vi tror och hoppas att det blir många fler som tar steget upp till tävlingsnivå under detta året, svarar Jesper Gustafsson.

Icon MMA har ett sparkapital i Noah Pettersson, den regerande JSM-vinnaren som i år åker med som coach.
Icon MMA har ett sparkapital i Noah Pettersson, den regerande JSM-vinnaren som i år åker med som coach. Bild: Daniel Elfvelin

En bra grund lades förra sommaren då flera av klubbens utövare vigde månaderna åt MMA med två pass om dagen, därefter har hårdträningen fortsatt.

– Ted Löfqvist, som är huvudtränare, har lagt väldigt mycket tid på klubben och det har gjort att vi kunnat träna extremt mycket för att vara en vanlig MMA-klubb. Vi kör nästan varje dag och det har gjort att blivit tillräckligt bra, säger Noah Pettersson, som tog guld i junior-SM förra året.

Den här säsongen har han dock satsat mycket på studierna under sitt sista gymnasieår och avstår SM. Istället åker han med som coach.

– Det kommer att kännas trist att inte vara med och tävla, när man står bredvid blir man så himla taggad att gå in i ringen och köra, samtidigt blir det kul att kunna hjälpa mina kamrater.

Malik Hasilov har tre vinster på fyra försök under sin debutsäsong.
Malik Hasilov har tre vinster på fyra försök under sin debutsäsong. Bild: Privat

Brottaren som bytte sport

Någon som åker till mästerskapet med ett bra facit är 17-årige Malik Hasilov . Han tränade brottning i många år och har även ägnat sig åt brasiliansk jiu-jitsu, en bakgrund han haft god nytta av sedan han bytte sport och gjorde MMA-debut förra året.

– Jag vann min första match efter en minut på submission, andra tävlingen vann jag på domslut, och tredje matchen i Gråbo vann jag efter 30 sekunder, säger Malik Hasilov.

Så här långt finns bara en plump i protokollet, när han gick upp en viktklass och föll mot en tio kilo tyngre motståndare.

I SM är siktet inställt på guld i juniorklassen, under 18 år.

– Jag tror på mig själv till hundra procent, det borde inte vara några problem, men självklart kan det gå åt båda hållen.

Efter SM dröjer det inte länge innan det väntar tävling på hemmaplan, den tredje 3 juni anordnar Icon MMA sin första gala för året i Bygdegården i Gråbo.

LÄS MER:”En sjukt skön känsla” – Wiggo Weinö efter USM-guldet

LÄS MER:Löpningen inte allt i Lerumsloppet – så ska folkfesten ta större plats

LÄS MER:Politiskt stöd för bygget av en bordtennishall

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS