På fredag öppnar anmälningen till loppet, som går mellan Gråbo och Sjövik på Kristi himmelfärdsdagen, den 20 maj.
– Det finns en längtan efter evenemang, något som skapar lite glädje och samhörighet. Sen om det hjälper folkhälsan framåt gör det ingenting och det är kul att knyta ihop samhällen också, kul att göra en gemensam sak för Sjövik och Gråbo, säger Mattias Balkander, ordförande i löparsektionen i Sjöviks SK.
Arrangörerna är desamma som under sju år anordnade det populära trailloppet Risveden terräng i Sjövik. Det gick också under namnet sjöarnas och backarnas lopp, med bland annat den tvärbranta klättringen upp till Klevsjö loft. Den här gången väljer man en helt annan bantyp. Mjörnmilens sträcka är nästan hälften så kort och framför allt är det platt asfaltslöpning på banvallen som gäller.
Det är svårt att hitta två banor med mer olika profiler.
– Ja, det här ju motsatsen till Risveden, det har jag faktiskt inte ens tänkt på. Men det kommer en kulle, nån meter eller en och en halv meter hög eller nåt sånt, så där tänker vi ha ett bergspris, säger Mattias Balkander.
Det gäller att vara stark backlöpare.
– Ja, ja visst, ska du vinna loppet så måste du ha en speciell taktik för att ta dig upp där. Skämt och sido, det är en rolig grej.
Lutningen är loppets USP
Helt platt är banan faktiskt heller inte i övrigt. Starten några hundra meter från Mjörnbotorget i Gråbo ligger 73 meter över havet, och målet på Bohlins torg 63 meter över havet. Nivåskillnaden på tio meter är exakt den maximalt tillåtna gränsen hos Svenska friidrottsförbundet, och möjligheten att springa snabbt är därmed utmärkt. Därav också att Mjörnmilen får ett tilläggsnamn – rekordloppet.
– Alla lopp ska ha någon form av USP (Unique Selling Point) och USP:en här är att det lutar precis den tillåtna promillen för att det får räknas som rekord. Och man springer rakt fram på asfalt hela vägen, så jag har svårt att tänka mig att finns ett snabbare lopp i Sverige, säger Mattias Balkander.
Färre lopp i löpning
Nischen till trots så funderar han över val tidpunkt att lansera ett nytt lopp.
– Det har varit en vikande lopptrend så på det sättet är det lite vanskligt att kicka igång något nu, det var nog mer rätt i tiden när vi startade Risveden terräng 2011.
Under de sju år som trailloppet i Sjövik arrangerades fanns flertalet löparlopp bara i Lerums kommun. De flesta av dem har lagts ner samtidigt som det bara tillkommit ett, Jernbrukets ultra, som startat i kölvattnet av den ökade populariteten för ultralopp. Den negativa trenden syns inte bara i Lerum, berättar Jonas Hedman, statistikansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.
– Innan pandemin hade vi ungefär 500 sanktionerade lopp och 2022 var det ungefär hälften så många, runt 240 till 250 stycken. Sen är det också betydligt färre som springer, de flesta lopp har kring 65 till 70 procent av antalet löpare jämfört med innan pandemin, säger han.
Var det covid-19 som bröt trenden eller svalnade intresset tidigare?
– Antalet deltagare hade en stigande kurva fram till 2014, 2015, sen kom andra osanktionerade lopp och konkurrerade. Så man kan inte dra slutsatsen att det därefter blev färre lopp, för det kom fler lopp med andra aktörer.
Nöjda med 200 deltagare
Det återstår att se hur väl testballongen Mjörnmilen flyger.
– Sen är det viktigt att säga att vi inte har några superambitioner att det här ska bli världens största lopp. Det råkar vara precis en mil mellan Gråbo och Sjövik och då är det roligt testa den distansen, kan vi få 200 löpare så är vi jättenöjda, säger Mattias Balkander.
Åldersgränsen är 14 år och loppet innehåller en dam- respektive herrklass.