Ronja Kylén var på hugget vid kvalen till Svenska Ungdomsmästerskapen.
Ronja Kylén var på hugget vid kvalen till Svenska Ungdomsmästerskapen. Bild: Christian Stål

Nytt rekordlopp av Ronja Kylén från Lerum

Vad månde bliva? Ronja Kylén från Lerum visade med eftertryck att hon är en av svensk simnings största löften i kvalen till Svenska Ungdomsmästerskapen.
– Formen är uppenbarligen riktigt bra, säger 14-åringen, som bland annat slog nytt Alingsåsrekord på 100 meter ryggsim.

ANNONS

Åtta av Simklubben Alingsås ungdomar tog chansen i regionkvalen till Svenska Ungdomsmästerskapen i Valhallabadet på kortbana; 25 meter (13-16 år).

Namnet på mångas läppar efter helgens race var Ronja Kylén som noterade nya personliga rekord på löpande band.

100 meter ryggsim

Prestationen på 100 meter ryggsim blev någonstans hela tävlingens höjdpunkt. Segertiden 1.03,56 innebär att hon nu är den snabbaste kvinnan någonsin på distansen, oavsett ålder, i Alingsås.

Inte illa av en 14-åring.

– Det har snackats om det där rekordet ett tag nu och det var skönt att slå det (skratt). Det är inte helt enkelt att pressa sig själv när man är såpass ensam längst fram, men nu fick jag verkligen till en bra prestation, säger Ronja till AT-sporten.

Som om inte det vore nog kan Ronja också titulera sig ny rekordtagare på 100 meter ryggsim bland 14-åringarna i Västsvenska distriktet (Halland, Bohuslän-Dalsland, Göteborg och Västergötland).

– Det är alltid kul att slå nya rekord, konstaterar Kylén.

Till finalen i Stockholm 9-10 december kvalificerade sig Ronja på distanserna 100 meter frisim, 200 meter ryggsim, 100 meter fjärilsim, 100 meter ryggsim.

– Jag kvalade ändå in som etta på 100 och 200 rygg och tror absolut att jag kan vinna dom distanserna. Kan jag bara hålla nerverna i styr ska chanserna vara goda, säger Ronja om det som komma skall.

Mästerskap i Sundsvall

Noterbart är att Ronja och klubbkompisen Edvin Pettersson (200 bröstsim) klarade kvaltiderna till Svenska Ungdomsmästerskapen i långbana, 50 meter.

Mästerskapet avgörs i Sundsvall nästa sommar.

Utöver nämnda duon Kylén och Pettersson deltog Malte Tyrberg, Ida Berlin, Angelika Borg, Amanda Drevik, Majken Malmvall och Andreas Caspersen från Simklubben Alingsås.

LÄS MER:Ronja Kylén slog nytt rekord – trots överansträngd axel

LÄS MER:Vinnarskallen Ronja Kylén från Lerum – en av svensk simnings största talanger

ANNONS