Snabbt resultat på långsiktig satsning – Floda till USM-slutspel

Den nya satsningen på Floda IBK:s P16-lag ska bära frukt på lång sikt, men förvånansvärt snabbt har det blivit dags att skörda framgångar. I helgen spelade man till sig en plats i finalspelet i ungdoms-SM, en bedrift som bara två lag i klubbens historia lyckats med tidigare.

ANNONS
Oskar Nilsson gjorde hela fem mål på drygt åtta minuter mot Särö.
Oskar Nilsson gjorde hela fem mål på drygt åtta minuter mot Särö.

Förra veckan skrev LT om Flodas satsning på sina pojkar födda -06, -07 och -08, som tillsammans bildar ett P 16-lag. Tanken är att skapa en bättre återväxt än vad klubben haft på senare år, med fler egna produkter som tar sig in i seniorlagen. På kort sikt blickar de också mot nästa säsongs junior-SM.

Målen för årets ungdoms-SM har handlat mer om prestation än resultat, men via ett gruppspel i lördags blev Floda är ett av 16 lag som tar sig till finalspelet – Innebandyfesten.

– Skitkul för grabbarna, och klubben, säger tränaren Thomas Nielsen.

– Jag tycker att det är kul att vi får fram någonting direkt med den här satsningen, det är ett bevis på att vi gör något bra i klubben, och det bådar gott för framtiden.

Falun är Flodas turstad

Det är tio år sedan Floda hade ett lag i USM:s finalspel, då var det F 96-kullen som tog sig dit. Fyra år tidigare gick P 92:orna ända till det sista steget, men fler av klubbens lag än så har inte varit med och tampats om USM-medaljerna.

– Tjejerna spelade sitt slutspel i Falun dit vi ska åka nu, och jag tror att P92:orna också var där.

En turstad för Floda?

– Ja, exakt.

Floda spelade lördagens gruppspel hemma i Floda Nova Sportcenter. Man inledde med seger mot starka Partille med 7–2 och därefter besegrades Särö med 6–0. I den andra matchen stod Oskar Nilsson för en makalös målproduktion när han i andra perioden gjorde fem mål inom loppet av drygt åtta minuter.

– Det var lite unikt, kan jag tänka mig, säger Thomas Nielsen.

Den sista matchen mot Kärra var bara av akademiskt intresse, då båda lagen var klara för Innebandyfesten. Här föll Floda med 2–6.

– Den matchen glömmer vi, säger tränaren och skrattar.

”Tror de tänker på guld”

Floda har spelat varje kvalomgång utan förväntningar, så frågan är hur tankarna går nu när man plötsligt är framme i finalsteget.

– Jag kan inte tala för alla grabbar, men jag tror att de tänker på guld, som man ska göra när man gått till slutspel. Men vi har inte pratat om vad vi vill, eller ska, åstadkomma där uppe. Vi ska göra vårt yttersta för att representera Floda, sen hur långt vi går får vi se då.

Den enda personen bland alla spelare och ledare som varit på Innebandyfesten tidigare är Thomas Nielsen själv, som tagit sig dit med FBC Lerum en gång och med Pixbo vid två tillfällen.

Då kanske du kan bidra med lite rutin på plats?

– Ja, det hoppas jag, det är det jag får ta med mig, jag hoppas kunna bidra med någonting.

Även FBC Lerums tjejer spelade i helgen USM-kval, men gick inte vidare.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS