Tre män krävs för att ersätta Birgitta

I 60 år har Birgitta Jacobsson tillhört Gråbo Gymnastikförening, och under större delen av den tiden har hon haft örnkoll på klubbens verksamhet och slantar. Nu krävs inte mindre än tre ersättare när den erfarna kassören kliver av sitt uppdrag.

ANNONS
|

Det är inte mer än ett par veckor sedan LT skrev om Heliga Birgittas koppling till Gråbo. Men 1300-talskvinnan, som blev en av Sveriges mäktigaste personer innan hon drog till Rom, må vara hur fascinerande och helig som helst – en Birgitta som betytt mer för Gråbo är Birgitta Jacobsson.

I synnerhet har hon präglat Gråbo Gymnastikförening, där hon gjorde entré som träningsglad 15-åring.

– Jag har alltid gillat träning och rörelse, och jag har gillat just gymnastik, säger Birgitta Jacobsson.

Började 1963

Årtalet när hon började minns hon, det var 1963. Sedan flyter åren ihop, vilket inte är konstigt för någon som tillhört en verksamhet i sex decennier. Men hon vet att hon varit kassör i minst 45 år. När Birgittas föregångare tackade för sig fick hon frågan att ta över.

ANNONS

– Jag tänkte att det kan jag göra, men inte sjutton tänkte jag att det skulle bli så många år, säger den avgående styrelsemedlemmen.

Hur kommer det sig att du blev kvar på samma post i så många år?

– Man kan väl fråga sig om jag är klok i huvudet, men det har väl varit så att ingen velat ta på sig det. Jag har inte tänkt på det, de har alltid frågat om jag stannar och jag har gjort det, och tyckt att det har varit roligt. Jag var ekonom på företaget jag jobbade på också.

Hallen den stora höjdpunkten

Från sin position mitt på spelplanen har Birgitta följt föreningens utveckling, där ett 15-tal medlemmar i början på -60-talet ökat till cirka 550 aktiva. Framför allt har barn- och ungdomsverksamheten vuxit sig stor, men det finns även seniorträning.

– Vilken resa det har varit, sammanfattar hon.

Den största höjdpunkten inträffade i september 2021, när föreningen efter många år i skolornas små idrottssalar fick inviga sin egen gymnastikhall.

– Det var fantastiskt, den har satt Gråbo Gymnastikförening på kartan. Framför allt tror jag att barnen tycker att det är roligt att ha en egen hall att gå till, säger Birgitta.

Långtradare från Tyskland

Gymnasternas hemmaplan utgör en egen del av Hjällsnäshallen, och det är där vi träffas nu. Efter en tävling några dagar tidigare ramas ingången in av lila ballonger med klubbmärket på. Ett och ett halvt år efter bygget stod klart andas lokalen fortfarande nytt, och den är utrustad med redskap av hög internationell standard.

– Det kom långtradare från Tyskland, det var stora fakturor som kom då, minns Birgitta.

En förutsättning för att den ideella föreningen skulle ha råd med investeringen var en välskött ekonomi, bara det fjädrade golvet vi kliver in på kostade 400 000 kronor. Och i det här läget, liksom så många andra gånger genom åren, har klubben kunnat luta sig tungt mot Birgitta Jacobsson. Det framhåller ordföranden Karin Forsberg, som också sitter med vid intervjun.

Det är ordning och reda på Birgitta?

– Oj oj oj, mer än man kan förvänta sig. Hon är både idérik, klok och har väldigt mycket kunskap från olika styrelser.

Utöver erfarenhet och ett välutvecklat ordningssinne lyfter Karin fram en annan sida hos den avgående kassören.

– Du är lite nyfiken av dig också, gillar förändring, när det händer grejer. Och det är väl det som karaktäriserar eldsjälar, lågan brinner och de kan inte riktigt låta bli att göra saker, säger hon.

Fana från kronprinsessan

Tack vare Birgittas tentakler fick Gråbo Gymnastikförening bland annat ta emot en fana av kronprinsessan Viktoria för ett par år sedan. Det var Birgitta som fick nys om att man kunde göra en ansökan, som ledde till en medverkan på en tv-sänd ceremoni på Skansen. Då hon själv slitit av hälsenan representerades klubben av Karin Forsberg.

– Jag tyckte att det kunde vara roligt för föreningen att få en flagga ur Viktorias hand. Jag tycker att det var en milstolpe för vår förening, säger Birgitta.

Den svenska fanan finns kvar i klubbens ägo och plockas fram vid speciella tillfällen.

– Det handlar om att bygga legacy (arv), och när man pratar om det ordet så innebär det att skapa värde över tid. Och då är flaggan bara pricken över i:et när det kommer till Birgittas bidrag till föreningen. För att uppnå legacy krävs många människor, men också några starka, ihålliga personer som håller föreningens fana i det osynliga, berömmer Karin, med en tydligt rörd Birgitta bredvid sig.

Poster i tio styrelser

När Birgitta avsade sig sitt uppdrag fanns plötsligt en lång rad med arbetsuppgifter utan utförare. Kassören har gjort betydligt mer än att betala räkningar och fakturera, i praktiken har det varit ett halvtidsjobb som ideell kanslist.

– Vi kände att det här får vi hjälpas åt med, så det är tre pappor i föreningen som tagit över, säger Karin.

Är det nu någon läsare som är rädd att Birgitta blir sysslolös? Var inte det, hon är bland annat engagerad i den nystartade Gråbo centrumförening och Gråbo samhällsförening. Totalt sitter hon med i tio (!) styrelser.

ANNONS