USM på hemmaplan för lag som ska trygga återväxten

Återväxten har varit skral i Floda IBK de senaste åren, men med en satsning på sitt P16-lag vill klubben slussa upp fler spelare i seniorlagen. I helgen står laget värd för det största arrangemanget hittills i Floda Nova sportcenter, när man har chans att ta sig till finalsteget i ungdoms-SM.

ANNONS

Tre spelare som tidigare tillhörde Flodas P03-lag spelar numera i A-laget. Men därefter har leveransen från pojklag till seniorlag uteblivit, varken någon -04:a eller -05:a har tagit steget. Situationen fick två av klubbens veteraner att agera.

– Jag och Ville Ekener pratade om att vi måste göra något för att få en återväxt med många egna produkter i seniorlagen, säger Thomas Nielsen.

Han är tränare i klubbens P16-lag, där man startat en gemensam satsning för årskullarna -06, -07 och -08.

– Vi slog ihop kullarna till en herrjuniorgrupp och sa att ”vi satsar på er för framtiden”. Vi satsar på individen och på gruppen, säger Thomas Nielsen.

ANNONS

Bredd- och elitträning

Upplägget betyder bland annat att man har både bredd- och elitträning, som sker på ett enskilt pass i veckan. På elitpasset deltar inte alla lagets spelare, men alla får möjlighet att pröva. Strukturen i den nya satsningen har tagits emot på ett bra sätt, enligt Thomas Nielsen.

– Vi fick med alla ledarna från alla tre grupper på det här, och spelarna och föräldrarna också, vilket är väldigt kul, säger han, och pekar på snabba resultat:

– Av 30 spelare har 15-16 killar tränat med A-laget eller division 3-laget.

16-årig A-lagsdebutant

En spelare som tagit stora kliv är lagkaptenen Olle Fröström. 16-åringen deltar numera regelbundet på A-lagets träningar, och har även fått en del speltid i matcherna i division 1 sedan i höstas.

– Nu hoppas jag på att få mycket speltid och att utvecklas ännu mer som innebandyspelare, jag har utvecklats mycket det senaste och hoppas att jag kan fortsätta på det spåret, säger han.

Satsningen på P16-laget är ett lyft, anser Olle Fröström.

– Jag tycker att den har varit väldigt bra, vi har kommit varandra nära och det har blivit en ordentligt grupp som knutits samman och spelar bra innebandy, säger han.

USM-spel i Floda

Trots att laget till ungefär hälften består av spelare som är yngre än 16 år har man i helgen chansen att ta sig till finalsteget i USM, Innebandyfesten. För att bli ett av Sveriges 16 bästa klubblag som gör upp om USM-guldet i Falun i vår måste man placera sig bland de två bästa lagen i grupp med Partille, Kärra och Särö. Samtliga matcher spelas i Floda Nova sportcenter på lördag.

– Det är en klar fördel att spela på hemmaplan, vi vet precis hur vi ska lira på just den planen, säger Olle Frösund.

Floda känner motståndarna väl, inte minst Kärra, lagen ställde upp med ett gemensamt lag i juniorallsvenskan förra säsongen.

– Jag känner många spelare där och det bli väldigt kul att möta bra spelare och bra lag. Men jag tror absolut på oss, vi har ett bra lag, säger Olle Fröström.

Räknar med fullsatt

Arrangemanget blir det största hittills i Floda Nova sportcenter, som invigdes för två och ett halv år sedan. Med tre gästande lag från närområdet räknar Thomas Nielsen kallt med fullsatta läktare och därmed en publik på cirka 500 personer. I allt från kvaliteten på planen till faciliteter för både spelare och åskådare tycker Flodatränaren att hallen med råge är rustad för USM-spelet.

– Den är optimerad för större arrangemang, och är nästan för bra för lilla Floda, det är den bästa hallen i Göteborgsområdet, tycker han.

I USM för flickor kvalar även FBC Lerum i helgen.

ANNONS