Därför krävs 500 röster på ett medborgarförslag

Att bara kräva 50 underskrifter för att få igenom ett medborgarförslag är orimligt, när ett politiskt parti behöver flera tusen röster för att kunna driva sina frågor. Det skriver det tidigare kommunalrådet Alexander Abenius (M).

ANNONS
|

Replik

15/17 Varför vill inte Lerums politiker ha medborgarinflytande?

Lars-Olov Wiklund skriver i Lerums Tidning där han frågar varför politikerna i Lerums kommun inte vill ha medborgarinflytande då Lerums kommun kräver 500 namnunderskrifter för att få igenom ett ”medborgarförslag” (som egentligen heter E-förslag). Vilket är fler underskrifter än vad andra kommuner kräver.

Lars-Olov har inte fel i statistiken. Men han har fel i att politiken inte vill ha medborgarinflytande. Faktum är att de flesta politiker och partier i Lerums kommun gör sig orimligt tillgängliga för att lyssna på och svara medborgare när de har åsikter eller frågor.

ANNONS

För egen del, som tidigare politiker, har jag utöver kontorstid svarat på telefonsamtal från medborgare klockan 23.00 på kvällar, svarat på frågor via mail och sociala medier det första jag gjort när jag vaknat och fortfarande ligger i sängen, gått på medborgardialoger istället för att äta middag med min familj och stannat på våra torg eller i livsmedelsbutiken för att svara på frågor trots att jag har bråttom hem. Fråga bara min fru som svurit sig förbannad otaliga gånger över att jag aldrig kunnat vara ”ledig”.

Varför krävs då 500 underskrifter? Jo, för att det var orimligt att det enbart krävdes 50 underskrifter när ett politiskt parti behöver få flera tusen röster i kommunvalet för att på egen hand ta en ordinarie plats i kommunstyrelsen och därmed kunna initiera partiets egna ärenden i kommunstyrelsen. När vi lever i en representativ demokrati är det inte rimligt att det råder en så stor obalans mellan de folkvalda partiernas möjlighet till inflytande och en enskild privatperson (med stöd från 49 andra privatpersoner).

Demokratin i Lerums kommun mår bra. Samtliga åtta politiska partier i Lerums kommun lyssnar och tar emot alla åsikter. Mitt tips till dig, Lars-Olov, är att lyfta på luren till dina politiker när du vill påverka (fast kanske inte klockan 23:00).

Alexander Abenius, fd. politiker

LÄS MER:Varför vill inte Lerums politiker ha medborgarinflytande?

LÄS MER:Förslag om barnfamiljer fick över 500 röster – måste tas upp av Lerums politiker

LÄS MER:Lerums hundägare blir bönhörda – kommunen satsar på rastgårdar

ANNONS