Christian Eberstein och Miriam Lilja, Kristdemokraterna.
Christian Eberstein och Miriam Lilja, Kristdemokraterna. Bild: Olivia Flodén

Insändare: Kommunen ska inte äga affärslokaler för uthyrning

Ägandet av affärsfastigheter innebär att kommunen ger sig in i affärsverksamhet som det saknas kompetens för och som ligger långt utanför välfärdsuppdraget, skriver Christian Eberstein och Miriam Lilja, Kristdemokraterna.

ANNONS
|

Spelar det någon roll för vanliga kommuninvånare att kommunen äger affärsfastigheter?

Ja det gör det. Att bedriva kommersiell uthyrning av fastigheter kräver skicklighet, nätverk och flexibilitet, det kräver framförallt en duktig entreprenör. När kommunen väljer att driva affärsverksamheter stjäl det resurser från kommunens välfärdsuppdrag. Nu finns några alldeles färska exempel på hur kommunens försök att driva affärsfastigheter misslyckats – Aludden har gått i konkurs och lämnar skattebetalarna med kostnaderna för en outhyrd restaurangfastighet, företagare väljer att lämna Garverietområdet eftersom kommunen misslyckats med att bibehålla områdets attraktivitet och restauranglokalen i Garveriet ekar tom. Dyrt för vår kommun och negativt för näringslivet.

ANNONS

Det är bra att kommunen äger fastigheter för sina egna verksamheter - som äldreboenden, skolor och kontorsytor. Det är kostnadseffektivt och spar på sikt pengar. Det är lika dåligt att kommunen äger affärsfastigheter - som butikslokaler, restauranger och kontorslokaler - för uthyrning. Ägandet av affärsfastigheter innebär att kommunen ger sig in i affärsverksamhet som det saknas kompetens för och som ligger långt utanför välfärdsuppdraget. Skattepengar och personal används till att hitta och underhålla kommersiella hyresgäster, i stället för att exempelvis förbättra omsorgen för äldreboendenas hyresgäster. Denna linje har Kristdemokraterna drivit länge, tillsammans med Moderaterna, som nu tyvärr ändrat sig.

Det hade definitivt varit bättre för näringslivet i Lerums kommun om de kommersiella fastigheterna ägdes och drevs av företagare. Det som nu sker är i stället en form av tvångskommunalisering, påhejad av Socialdemokraterna och Moderaterna. I slutändan är det ett slöseri med våra skattepengar och långsiktigt skadligt för kommunens företagsklimat. Kristdemokraternas inriktning är att kommunen skall skapa goda förutsättningar för näringslivet, inte själv bedriva näringsverksamhet. Vi har duktiga företagare i kommunen, det är viktigt att vi inte förstör deras möjligheter. Vi behöver framöver säkra upp att de beslut som politiken tar, som påverkar näringsidkare, sker i samförstånd och dialog med näringslivet.

Christian Eberstein (KD), ledamot kommunstyrelsen

Miriam Lilja (KD), ersättare kommunstyrelsen

LÄS MER:Kommunens köp av Garveriet står fast – överklagan avslås

LÄS MER:Butik på Garveriet slår igen: ”Blivit ett kommunhus”

LÄS MER:Det är flera som vill driva vidare restaurangen på Aludden i Lerum

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS