Tänker våra politiker för mycket på romarriket? De borde tänka mer på barnens framtid, skriver signaturen Orolig medborgare och lärare.
Tänker våra politiker för mycket på romarriket? De borde tänka mer på barnens framtid, skriver signaturen Orolig medborgare och lärare. Bild: Stig Hedstrom

Insändare: Kraftiga nedskärningar att vänta i skolan

Tänker våra politiker för mycket på romarriket? De borde tänka mer på barnens framtid, skriver signaturen Orolig medborgare och lärare.

ANNONS
|

Under romarriket bestraffades fega eller olydiga soldater med decimering. Var tionde soldat i en legion fick bli ihjälslagen av de andra, ett tidigt exempel på kollektiv bestraffning. Min arbetsplats är ingen krigszon, även om det känns så ibland. Jag jobbar på Torpskolan här i centrum i Lerum och nu ska vi decimeras som på gammalt romerskt vis.

Upp till sju fulltidstjänster ska försvinna inför kommande termin, och detta är utöver de fyra visstidsanställningar som inte kommer att förlängas efter sommaren. Hur har vi hamnat här?

Skolan har sedan länge varit bortprioriterad i vår kommun och år efter år har sektorn drabbats av nedskärningar, på nyspråk kallas detta “effektiviseringskrav” men för de insatta vet man vad som menas med det. Varsel och avskedningar. Lerums kommun har sedan några år tillbaka gett lägst skolpeng per capita jämfört med samtliga andra kommuner i regionen. Nu kommer dessa besparingar att bita oss i rumpan då även demografin slår emot oss.

ANNONS

Vi tar emot en färre klass till skolan än vad vi släpper upp till gymnasiet. Att skolans nuvarande elevkull på ungefär 600 elever blir 30 elever färre nästa termin är tråkigt, och att några ur personalen måste gå är väl inte konstigt, men sammanlagt elva stycken? Framförallt drabbas resursstödet, de pedagoger som är med elever som har svårt med helklassundervisning. Man drar också ner på elevhälsan då både skolsköterskan ska vara ännu färre timmar på plats och att vi helt kommer att tappa en speciallärare.

Vad är det för kvalitet vi önskar oss från skolan? Lärarna är stressade som det är och är en av de mest utsatta grupperna i samhället med flest antal sjukskrivningar. Att ta bort stödpersonalen runtomkring är verkligen inte rätt väg att gå. En decimering av personalstyrkan känns barbariskt och en återgång till en mer ociviliserad tidsålder. Tänker våra politiker för mycket på romarriket? De borde tänka mer på barnens framtid.

LÄS MER:Insändare: Låt inte ekonomin prisa ut våra lärare

LÄS MER:Insändare: Inga politiska beslut att säga upp lärare

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS