Frågan är varför Lerums politiker vill hjälpa en enskild företagare att maximera sina vinster, skriver Katarina Kuzmanovic (MP).
Frågan är varför Lerums politiker vill hjälpa en enskild företagare att maximera sina vinster, skriver Katarina Kuzmanovic (MP). Bild: Tobias Kjellberg

Insändare: Stoppa etablering av privat skola i Stenkullen

Vi vill att varenda skattekrona garanterat skall gå till elever, inte aktiebolag, skriver Katarina Kuzmanovic (MP).

ANNONS
|

Nobelpristagaren, Milton Friedman argumenterade i sin artikel “The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits” för att ett företags enda sociala ansvar är att maximera vinsten åt sina ägare. Sociala eller miljömässiga hänsyn inte bör vara en del av företagets affärsverksamhet resonerade han, utan snarare en uppgift för politiken att hantera. Så frågan är varför Lerums politiker vill hjälpa en enskild företagare att maximera sina vinster?

Förra mandatperioden när Alliansen bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, och Centern styrde, fick förvaltningen i uppdrag att ge markanvisning ( betyder leta mark och upplåta mark) till Skanska koncernen som i sin tur var intresserade att hyra ut lokalerna till Internationella Engelska skolan (IES). Dåvarande opposition, Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet var emot etableringen och anordnade en informationsträff tillsammans med Tankesmedjan Balans. Även Alliansen var inbjuden men tackade nej att närvara.

ANNONS

Vi i oppositionen skrev insändare och var intervjuade i lokaltidningarna om att vi är mot etableringen av IES i Stenkullen av den enkla anledningen där IES har etablerat sig har den kommunala skolpengen tagit stryk och IES har tjänat pengar på elever. Även om många partier står bakom vinster i välfärden gör inte vi det! Vi vill att varenda skattekrona garanterat skall gå till elever, inte aktiebolag!

Katarina Kuzmanovic (MP)

LÄS MER:Förslag om ny fritidsgård i Stenkullen läggs på is

LÄS MER:Insändare: Vad göms i förslaget för Stenkullen?

LÄS MER:Oklart vem som ska driva planerad skola i Stenkullen

ANNONS