Fredrik Ängdervik (MP).
Fredrik Ängdervik (MP). Bild: Privat

Insändare: Var är satsningen på skolan?

Det ligger ett sparbeting på grundskolan i Lerum, hur kan det gå ihop med Moderaternas historiska satsning, skriver Fredrik Ängdervik (MP).

ANNONS

Moderaterna stoltserade i höstas över sin budget som innebar en ”historiskt stor satsning på skolan”. Med det sagt så blev jag mycket förvånad när jag fick information om att antalet elever per legitimerad lärare kommer att öka under 2024 och att det nu även finns en generell neddragning på antalet vuxna på skolorna, exempelvis vaktmästare, administratörer och specialyrken, alltså sådana arbetsuppgifter som i värsta fall läggs på lärare och därmed minskar elevtid ytterligare.

Det ligger ett sparbeting på grundskolan i Lerum, hur kan det gå ihop med Moderaternas historiska satsning? Samtidigt som demonteringen av vår skola sker går det att läsa om att kriminella gäng rekryterar ungdomar från Lerum, men också om bristande gymnasiebehörighet bland de som går ut nian. Än värre är det för de ungdomar som kanske är lite skoltrötta och som blockeras från kommunens feriearbete om de inte först går i sommarskola. Sammanlagt skapar Moderaternas politik en grogrund för utanförskap och eventuell kriminalitet.

ANNONS

Expertis säger att en bra skola med hög lärartäthet är grunden för att bekämpa ungdomsbrottslighet, det står inget om att det gynnar eleverna att riva gamla skolor och uppföra nya skrytbyggen. Men det är klart, det kommer ju att gynna de privata skolorna som sedan eventuellt får ta över driften när kommunen inte har råd att vara kvar. Jag skriver medvetet om Moderaterna, för majoriteten är till synes moderat politik. Socialdemokraterna verkar stå i skuggan efter valet och deras politik syns inte länge, varken i budgetunderlag, kommunala satsningar eller i kommunfullmäktiges debatter. Man kan ju stilla undra vad en socialdemokratisk väljare fick för valuta för sin röst. Inte var det en satsning på skolan som gynnar eleverna eller stärker arbetsmiljön för den personal som fortfarande orkar att arbete i skolan under kommunens regi.

Miljöpartiet arbetar för att Lerum ska bli den bästa livsplatsen, att stödja våra ungdomar är en av de viktigaste pusselbitarna i det.

Fredrik Ängdervik

MP Lerum

LÄS MER:Insändare: Låt inte ekonomin prisa ut våra lärare

LÄS MER:Insändare: Inga politiska beslut att säga upp lärare

LÄS MER:Polisen: Pojkar från Lerum rekryteras av gäng i Göteborg

LÄS MER:Föräldrar larmar om brister på Hästhagenskolan i Floda

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS