Kommunens köp av Garveriet i Floda för 20 miljoner ifrågasätts.
Kommunens köp av Garveriet i Floda för 20 miljoner ifrågasätts. Bild: Olof Ohlsson

Kommunens köp av Garveriet häpnadsväckande

Varför fixa ett problem som inte finns med 20 miljoner av skattebetalarnas pengar? Det undrar företagaren Arya Salehi efter kommunens köp av Garveriet.

ANNONS
|

De turer som nu sker kring Garveriet är minst sagt häpnadsväckande. Varför väljer kommunstyrelsen att sätta sig över näringslivet? Debatten kring Garveriet är en fråga om kommunens roll i näringslivet och huruvida det är rätt att använda skattebetalarnas pengar för att köpa upp fastigheter som redan har privata intressenter.

Men det är också viktigt att påpeka att kommunens beslut inte bara påverkar näringslivet utan också kommunens likviditet och därmed samhällsnyttan. Genom att använda en ansenlig summa pengar för att köpa upp Garveriet kommer kommunens likviditet ta skada.

Detta i sin tur leder till att kommunservice och viktiga samhällsfunktioner, såsom skola och vård, får mindre resurser under lång tid framöver. Viktor Lundblad hävdar att kommunen, genom att köpa upp Garveriet, säkrar besöksnäringen men kan inte påvisa att den skulle ta någon form av skada av fortsatt privat ägande. Han ger sken av att kommunen skulle spara pengar på att flytta sin verksamhet från andra, idag hyrda lokaler till Garveriet, men vill inte kännas vid någon diskussion kring huruvida detta är ekonomiskt rimligt sett i skuggan av den enorma inköpssumman för Garveriet – skulle kommunen börja spara pengar på köpet år 2050? 2100? 2150?

ANNONS

Han vill heller inte diskutera de resursförluster som drabbar övriga kommunverksamheter som en följd av inköpet. I de offentliga diskussioner som faktiskt har skett kring det hela har Viktor Lundblad medvetet försökt vilseleda sina meningsmotståndare och parerat all kritik utan att ge några konkreta svar alls. Är det så våra politiker skall agera?

Kommunen ska inte blanda sig i näringslivet utan goda skäl. Skattebetalarnas pengar ska inte slösas på politikers hobbyprojekt eller tanklösa infall. Politiker som Viktor Lundblad måste ta ansvar för sina beslut och vara öppna för att diskutera varför de väljer att blanda sig i näringslivet – att ha en borgerlig KSO som aktivt motverkar näringslivets verkande i kommunen är inte rimligt på något plan.

Arya Salehi

LÄS MER:Grundaren av Garveriet i Floda sörjer nedläggningen

LÄS MER:Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

LÄS MER:Lerums kommun har skrivit på kontrakt för köp av Garveriet

ANNONS