Tusen lyktor tillverkas på Mumindalens förskola Mumindalen i Skottorp
Tusen lyktor tillverkas på Mumindalens förskola Mumindalen i Skottorp Bild: Henrik Williamsson

Vad är egentligen en rimlig lägstanivå för barnomsorgen?

Klockan är 15.45 när jag stiger ur bilen. Innan resten av onsdagseftermiddagen fortsätter att rusa på ska jag hämta mina tre barn, ett på förskolan, två på fritids.

ANNONS
|

Det är slask, fyra grader plus och vattensamlingar som når upp till knäna på en treåring. Jag öppnar dörren till fritids. Eller det är samma dörr till skolan också. Barnen har nämligen fritids i exakt samma lokaler som de är i under skoldagen. Jag kommer in i en lång korridor. Det är fyra klassrum. Två förskoleklasser och två förstaklasser.

På golvet ligger stövlar, termobyxor och jackor om vartannat. Barn rör sig fritt och smidigt trots att golvytan är nära noll procent. På en entrématta sitter två pojkar i 7-årsåldern och leker med småbilar och lego. De tvingas parera smågrus, springande klasskompisar och stressat stampande föräldrar.

ANNONS

Hörselskydd på huvudet

Jag spanar efter mina två döttrar som går i olika grupper. Jag blickar in i första klassrummet som är möblerat enligt klassik bänksittning. På cirka 35 kvadratmeter leker några barn sjukhus, några spelar spel, och några bygger kojor. En annan försöker fokusera med penna och papper och med hörselskydd på huvudet. Hörselskydden är en del av inredningen. De hänger på en lång rad som viktiga verktyg. Samma typ av aktivitet pågår i alla fyra klassrum och i hela korridoren.

Efter att ha varit i denna miljö i 5 minuter är jag mer än dubbelt så trött som när jag kom in. Det är trångt, mycket människor, hög energi, ingen överblick och ingen struktur. Jag funderar på hur det är möjligt att skapa en god meningsfull fritidsverksamhet med dessa förutsättningar. Jag tänker på barnen och jag tänker om det här är det bästa vi kan. Om det ens är tillräckligt. Jag känner sorg.

63 förskolebarn på två klasser

Jag pratar med en av vikarierna. Det brukar vara minst en ny vikarie varje vecka. Ingen erbjuds längre anställningar än 6 månader. Det är något med dålig ekonomi säger han. Han berättar att nästa år börjar 63 förskolebarn på två klasser. Korridorerna kommer fyllas upp ännu mer. Personal säger upp sig, det är höga sjukskrivningstal, rektorn har fått sparken. Jag känner frustration.

Innan vi åker hem för att laga falukorv svänger vi förbi förskolan för att hämta minstingen. De är kort om personal. En ordinarie medarbetare har semester men ingen vikarie har satts in. Någons pappa ryckte in några timmar mitt på dagen då han ändå var där för inskolning.

En liten bisvärm

Likt en mindre bisvärm rör jag mig med mina tre barn mot bilen. Ett mail landar i inkorgen. Från förskolans administration. Det är datum för utbildning av personalen – fyra torsdagseftermiddagar under våren. I mailet finns även en vädjan om att hämta tidigare dessa datum så de slipper ta in vikarier. Sorgen och frustrationen blandar sig med förvåning och ilska.

Jag förvånas nästan varje dag över pedagoger, lärare och assistenter som med största engagemang, hängivenhet och professionalitet gör ett fantastiskt jobb för att stödja och utmana alla barn. Tyvärr förvånas jag också över för små resurser som skapar bortprioriteringar, organisatoriska svårigheter och lokalmässiga brister som går bortom vad jag trodde vi accepterade för våra barn.

Vad är egentligen en rimlig lägstanivå för barnomsorgen i Sverige? Är den mest primära uppgiften att skapa trygghet och gemenskap eller att spara pengar? Hur kan vi skapa mycket bättre förutsättningar för en arbetskår som besitter enormt engagemang och meningsfullhet till sitt arbete. Hur kan vi se till att denna kårs drivkraft inte utnyttjas för att spara på andra resurser och ge upphov till strategiska snedprioriteringar? Hur ser vi till att ta hand om allas våra barn?

Jonas Wig

LÄS MER:Lösningen är fler pedagoger och mindre dokumentation

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS