Blufflärare sökte jobb i Lerums kommun

Med falska identiteter och påhittade sexskandaler lyckades bluffläraren få ut lön från flera kommuner – utan att ha jobbat en enda dag. Nu kan LT avslöja att mannen även försökt dra Lerums kommun vid näsan.
– Han har inte blivit kallad, säger Anders Hurtig, grundskolchef i Lerums kommun.

ANNONS
|

Det är en 47-årig man, hemmahörande i Värmland, som har satt i system att lura till sig skattepengar från kommuner i Sverige. Genom falska referenser har han flera gånger fått anställning som lärare i vitt spridda kommuner, och sedan försökt tvinga dem att köpa ut honom – med hjälp av påhittade sexskandaler och iscensatta påtryckningar.

I Kungälv fick mannen 90 000 kronor av kommunen, utan att ha satt sin fot på den aktuella skolan, enligt en granskning av Kungälvs-Posten.

I Mellerud blev mannen utköpt för 68 000 kronor, något tidningen Ttela berättat om.

Flera andra flera kommuner vittnar om mannens raffinerade tillvägagångssätt.

ANNONS

– Det är en väldigt vältalig person. Annars skulle han inte ha dykt upp som anställd överallt, säger Lillemor Tännström, personalchef i Vansbro kommun, till Kungälvs-Posten.

– Jag tyckte att det var något konstigt med hela historien, men visste inte riktigt vad som var fel, säger Christina Stenhammar, skolchef i Östhammars kommun, till samma tidning.

Lurendrejare sökte jobb i Lerums kommun

Det har sedan tidigare varit känt att kommunerna Pajala, Östhammar, Vansbro, Kungälv, Varberg, Karlstad och Mellerud har drabbats av mannens bedrägeriförsök, vilket har uppmärksammats också i Hallands nyheter och i Upsala nya tidning.

Men mannen har gett sig på fler kommuner. När LT frågar om han har sökt jobb i Lerums kommun, blir det ett jakande svar.

”Han lurar ju oss på våra skattepengar.”

Här har han sökt totalt fyra tjänster – tre på Rydsbergsskolan i Lerum och en på Lekstorpsskolan i Gråbo. I hans personliga brev, som LT har tagit del av, berättar han utförligt om sin positiva personlighet. Det står bland annat:

”Jag och min sambo ska flytta till era trakter då hon ska göra en förkortad ST-tjänst inom psykiatrin. Jag är en glad och positiv person som verkligen trivs med livet. Tiden som pedagog på högstadiet minns jag med glädje. Jag har lätt för att etablera en god kontakt med ungdomar. Både yrkesmässigt och privat är jag tydlig, strukturerad, lyhörd och välplanerad.”

Men mannen var aldrig ens påtänkt för en anställning i Lerums kommun, av det enkla skälet att han inte har lärarlegitimation, något som han heller inte har försökt dölja.

– Han har inte blivit kallad, han är inte behörig lärare. Så vi har ingenting att säga kring den här personen, säger Anders Hurtig, en av grundskolecheferna i Lerums kommun.

Nätverk av fabricerade människor

Men om saker hade fallit sig annorlunda i Lerums kommun, hade mannens modus operandi i ett senare skede kunnat vara svår att värja sig emot, det bär andra kommuner levande vittnesbörd om.

För strax efter att han har fått anställning i en kommun brukar det komma ett mejl från oroliga föräldrar. Föräldrarna påstår i mejlet att mannen har varit inblandad i en sexskandal på ett ungdomsläger, och hotar nu med att låta sina döttrar byta skola om mannen blir lärare där. Döttrarna är rädda för honom, heter det i mejlet.

När mannen konfronteras med uppgifterna bekräftar han historien själv, och föreslår att kommunen ska köpa ut honom för att undvika en skandal.

”Vi har skärpt våra rutiner.”

Dagarna efter kommer det fler liknande brev, med än hårdare tonläge. I Kungälv skickades flera mejl – till rektorer, skolchef och kommunens alla skolpolitiker, där föräldrarna pressade på ytterligare om att 47-åringen inte skulle börja på skolan.

I verkliga fallet finns det indicier som pekar på att det är mannen själv som ligger bakom breven från de oroliga föräldrarna. I Pajala kommun påstods det att mannen hade haft sex med en konfirmand på ett läger i Göteborg, men där lät man sig inte luras.

– Det här är en liten ort. Inte fan har vi haft någon konfirmand i Göteborg. Vi kände att det där stämde inte, det var bara blaj, säger Stefan Millgård, kommunchef i Pajala, till Kungälvs-Posten.

Falsk referens intygade lämpliga egenskaper

Mannen misstänks också ha förfalskat referenser i sitt cv, där han åtminstone en gång har använt ett namn på en verklig person, men med ett annat telefonnummer angivet. När Kungälvs kommun sökte referensen var denne i Jerusalem på konferens och kunde inte svara i telefon. Det lämnades emellertid gärna ett skriftligt omdöme.

”NN är intresserad av människor, relationer och har en förmåga att se den lilla människan”, skrev referensen bland annat, enligt Kungälvs-Posten.

När mannen var anställd i Vansbro kommun gick det bra i ett par veckor innan en anställd kände igen honom – från en annan skola där han hade fått sparken. När kommunen skulle konfrontera mannen med de upprörande uppgifterna var han sjukanmäld, och kommunen betalade ut sjuklön till honom.

– Min känsla är att den referens han uppgav var han själv. Det gick inte att få tag på personen på telefon. Till slut fick vi några rader om honom i ett mejl. Vi har skärpt våra rutiner efter det här, säger Lillemor Tännström, personalchef i Vansbro kommun, till Kungälvs-Posten

Starka bevis och många brottsmisstankar

Anders Hurtig, grundskolechef i Lerum, tycker att det hela känns olustigt. Han trycker på vikten av att bakgrundskolla personer.

Vad tänker du?

– Jag tänker att det här är en person som inte ska jobba i vår verksamhet så klart. Man blir ju lite beklämd, för vi ska anställa personer som är kompetenta och duktiga och då blir man förskräckt när sådana här saker kommer fram, svarar Anders Hurtig och fortsätter:

– Sedan är det den delen att han lurar ju oss på våra skattepengar och det är bedrövligt för det är pengar som hade gagnat våra barn och elever.

Har du varit med om ett bedrägeriförsök i Lerums kommun tidigare?

– Jag har varit med en gång där en person hade en lärarlegitimation som inte var autentisk. Då kollar vi legitimation mot skolverket.

Det måste vara svårt att genomskåda bedrägeriförsök?

– Det är svårt. Man kan läsa en ansökan och tycka det är en jättebra person, men det är viktigt att vara noggrann i sin undersökning och i kontrollen av legitimationen.

47-åringen har just genomgått en rättegång där han stod åtalad för 14 brott – bland annat olaga hot, sexuellt ofredande, bedrägeri och urkundsförfalskning. Han förnekar en del av brotten och erkänner vissa av dem – bland annat erkänner han urkundsförfalskningen: att han har använt en annans identitet som referens.

Ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Han erkänner också att han har skrivit två hotfulla brev till en kvinna som jobbar på en skola där han själv tidigare jobbade som lärarvikarie. Ett av breven innehöll kroppsvätska som kunde kopplas till honom via dna-prov, samt en kondom. Breven innehåller anspelningar på grovt sexuellt våld och mannen hotar uttryckligen att våldta kvinnan. I ett av breven står det bland annat:

”Bara en sommar kvar sen ska jag vänta på dig i höstmörket vid skolan och ta dig. Så nice för oss. Redan sett hur jag ska kunna gömma mig och fota dig vid ditt jobb”.

Polisen hittade senare ett tredje brev i mannens bostad adresserat till samma kvinna, som ännu inte hade skickats. I samtliga brev var det liknande innehåll. Mannen säger i polisförhör att han skickade breven till kvinnan för att han var arg på skolan.

Enligt Värmlands tingsrätt är det stark bevisning mot mannen. Mannen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, efter inrådan från en läkare. Därefter ska påföljd bestämmas.

Mannen är tidigare dömd för bland annat annat stöld, rattfylleri och narkotikasmuggling.

LÄS MER:Nytt fängelsestraff för Lerumsbo med central roll i knarksmugglarliga

LÄS MER:Efter inbrott i Lerum – polisen manar till vaksamhet

LÄS MER:Säkerheten ses över efter trädfall på förskola

ANNONS