Cecilia startar tant- och gubbparkour i Lerum

Att klättra på stenar, hoppa på parkbänkar och gå balansgång. Det kan vuxna människor ägna sig på Cecilia Lindblom Hiltons tant- och gubbparkour.
– Det handlar om att utmana sig själv i lagom dos.

ANNONS

Träningsformen parkour förknippas ofta med galna volter och hopp från hustak. Men det går att utföra med betydligt mindre våghalsiga rörelser, menar hälsocoachen Cecilia Lindblom Hilton.

Hon klättrar över ett räcke, upp på en staty och hoppar mellan betongsuggor. Aktiviteten kallar hon ”tant- och gubbparkour”.

– Man behöver absolut inte vara äldre tant eller gubbe. Man kanske bara känner att man inte är lika smidig som man var tidigare.

Myntades av femtioplussare

Begreppet och konceptet tantparkour myntades först av boråsaren och femtioplussaren Maria Ringsén. Efter att inte ha vågat hoppa över en fjällbäck på en vandring, började Maria ta sig an vardagliga hinder för att bli rörligare och modigare, vilket hon berättat om i flera medier.

ANNONS

– Jag tyckte det var så himla roligt när jag läste om det. Jag kände att det här, det är helt rätt, säger Cecilia Lindblom Hilton, som trots att hon alltid älskat att ”hoppa och studsa” med åldern också börjat tveka alltmer.

– Ju mer jag begränsar mig, ju mer har jag känt ”nu får du ta tag i det här och våga hoppa över igen”.

Arrangerar tantparkour i Lerum

Inspirerad av Maria Ringsén har Cecilia därför själv börjat arrangera och bjuda in till tant- och gubbparkour på Odd Fellowgården, där hon också driver CL Friskvård & Rehab.

Här får deltagarna klättra, balansera och ta sig under och över det som finns tillhanda, från stenar till nödstegar, tillsammans med Cecilia. Hon jämför det med leken följa John.

– Vi struntar i att vi börjar bli äldre nu, och hittar tillbaka till det vi gjorde när man var barn.

Genom parkouren får man utmana sig själv ”lagom mycket” både fysiskt och mentalt, menar hon.

– Det är ett lättsamt och kul sätt att både styrketräna och träna smidighet, balans och kondition. Det är lite mental styrka också, att våga sig på att göra lite grejer som att ta sig under, runt och upp och nedför hinder.

Bjuder in till prova-på

Hittills har deltagarna varit allt från 30 till 80 år.

– Det kan vara allt från att man nyligen varit gravid och känner att man vill komma igång till att man är lite äldre och börjar känna att man har svårt att röra på sig, att ta sig ur bilen.

I höst tar Cecilia Lindblom Hilton ett nytag med tant- och gubbparkouren, och den 18 september bjuder hon in två prova-på-tillfällen i Lerums centrum.

– Det blir absolut inga avancerade saker, utan man kan anpassa det helt och hållet efter sin egen förmåga.

LÄS MER:Maja tog överraskande medalj på orienterings-SM

LÄS MER:Därför är utegymmet vid Nääs fabriker avstängt

LÄS MER:Personlig tränare öppnar spegelfritt gym i Stenkullen

ANNONS