Colin Nutley och Helena Bergström gör film av Maria Wensunds bok

I dagarna släpps Lerumbördiga Maria Wensunds romandebut ”Tillbaka till Hemsjö”. Nu avslöjas att filmparet Colin Nutley och Helena Bergström fattat tycke för Wensunds berättelse och ska förvandla den till ny svensk storfilm med planerad biopremiär juldagen 2024.

ANNONS

”Hello, this is Colin Nutley”.

Maria Wensund berättar målande att hon höll på att svimma när hon svarade i telefonen och hörde vem som var i andra änden av luren.

Några dagar tidigare hade hon själv ringt Nutleys filmbolag och sagt att hon hade skrivit en bok som blivit antagen av ett förlag och som hon trodde att Colin (Nutley) och Helena (Bergström) skulle älska.

– Jag bad att få prata med Colin. Tjejen som svarade skrattade och sade att det är inte riktigt så det funkar i filmbranschen, säger Maria.

På något sätt lyckades hon med sitt rättframma sätt ändå göra avtryck och få kvinnan på filmbolaget att lova att ta emot och titta på manuset.

ANNONS

Då tänkte jag ”Händer det här?” Det var ju helt sjukt.

Därefter tog det inte lång tid innan Colin Nutley själv ringde upp och sade att han och Helena hade börjat titta på manuset och att de var jätteintresserade.

– Då tog min sambo luren och frågade ”Är det här ett practical joke?”. Colin skrattade och svarade ”Nej, nej, det här är Colin som ringer”, säger Maria.

Han frågade om han och Helena kunde få helgen på sig att läsa igenom manuset. På måndag förmiddag ringde han upp igen.

– Han sa ”Vi är väldigt intresserade av att göra en film av din bok”. Då tänkte jag ”Händer det här?” Det var ju helt sjukt, säger Maria.

Maria Wensund kunde inte tro att det var sant att Colin Nutley och Helena Bergström ville göra film av hennes bok.
Maria Wensund kunde inte tro att det var sant att Colin Nutley och Helena Bergström ville göra film av hennes bok. Bild: Jenny Förander

En vecka senare var hon i Stockholm och träffade filmparet.

– Det gick hur bra som helst. De var jättetrevliga, enkla människor. De var väldigt genuina och sade att de skulle hålla mig involverad längs hela resan och det har de verkligen gjort. Jag och Colin har fått en jättenära relation, vi har nog hörts av två-tre gånger i veckan sedan dess, berättar Maria.

Att hennes bok nu ska bli film med Colin Nutley som producent och Helena Bergström som regissör har Maria egentligen sin sambo att tacka för. Det var nämligen han som kläckte idén från första början.

– När han hade läst manuset kom han till mig med rödgråtna ögon och sade att det här är jättebra, men det skulle bli ännu bättre som film och det är Colin Nutley och Helena Bergström som ska göra den. Jag tänkte att han inte var klok i huvudet, men sedan gick jag och funderade lite. Till sist tänkte jag att jag får väl ringa den där Colin, säger Maria.

Det hade varit roligt att sätta Hemsjö på kartan på riktigt.

I boken har Maria använts sig av de befintliga miljöerna i Hemsjö. Hennes eget hus har stått modell för ”Pensionat Hemsjö” dit huvudpersonen Bodil återvänder på ålderns höst. I boken har hon dock låtit huset bli större och rymma 15 rum och kök.

Även Bysjön som blänker blått utanför Marias köksfönster finns med i boken.

Ska filmen spelas in i det verkliga Hemsjö?

– Det vet jag inte ännu, det är svårt att få mitt hus att se ut som en pensionat med 15 rum, men det är min dröm att filmen ska spelas in här. Jag hoppas att kyrkan får vara med. Det hade varit roligt att sätta Hemsjö på kartan på riktigt, säger hon.

Det är Maria Wensunds eget hus i Hemsjö som har varit förlaga för ”Pensionat Hemsjö” i hennes böcker.
Det är Maria Wensunds eget hus i Hemsjö som har varit förlaga för ”Pensionat Hemsjö” i hennes böcker. Bild: Jenny Förander

Hon är själv uppvuxen i Kåhög i Partille och har bott stora delar av sitt liv i Lerum, men för fyra år sedan föll hon och sambon pladask för det gula trähuset i Hemsjö.

Jag har alltid haft en förkärlek för att bo på landet och det var inte svårt att älska det här stället.

– Jag hade sålt en stor hästgård i Lerum och skulle köpa ett vanligt hus, men så frågade mäklaren om vi var intresserade av den här gården. Jag har alltid haft en förkärlek för att bo på landet och det var inte svårt att älska det här stället, säger Maria.

Planen är att filmen ”Tillbaka till Hemsjö” ska ha biopremiär på juldagen 2024.

LÄS MER:Maria Wensund gör författardebut – med trilogi från Hemsjö

LÄS MER:Efter 40 års efterforskning – nu ger hon ut bok om Säveån

LÄS MER:Lerumsbo scenograf i hyllad pjäs – som kommer till Lerum

ANNONS