Efter livsfarliga takraset i Lerum – de tar på sig ansvaret

Flera ton cement rasade ner när undertaket i det karaktäristiska höghuset fallerade – något som kunde kostat boende livet. Efter anklagelser om fuskbygge från boende tar byggentreprenören slutligen på sig ansvaret.

ANNONS

Det var i mitten av november i fjol som Valter Moss, ordförande vid bostadsföreningen Utsikten i centrala Lerum, fick se sig undkomma döden med blotta förskräckelsen.

Under dagen hade han ett möte i höghusets garageutrymme, med två hantverkare som skulle montera laddstolpar. Då började det plötsligt komma ljud från taket.

– Det knäppte till först och då trodde vi att det var någon fågel eller mus i taket. Men när knäppning nummer två kom, då sa vi: ”Nej, nu får vi gå ut”, säger Valter Moss.

Inför trions ögon rasade sedan taket ner, till ljudet av knaster och poppande. En av hantverkarna lyckades fumla upp sin telefon och filma händelsen.

ANNONS

Valter Moss beskrev det som en chock.

– Jag stod ju där under när det hände, men kom ut i tid, sa han.

Vad hände i dina tankar när du såg taket braka ner?

– Jag undrade om detta skulle bli min sista dag. Jag fyller 85 nästa år och frågade mig själv om de ska ta död på mig nu.

Utredning av takraset i höghuset Utsikten i Lerum

Andra boende i höghuset fasades och ilsknades över nyheten. Föreningen hade tidigare haft fester i det kollapsade garageutrymmet, senast en kräftskiva med ett 50-tal deltagande. Att taket inte rasade samman under ett sådant tillfälle beskrevs som ren tur.

Så kom anklagelser om fuskbygge mot Tornstaden, byggentreprenören bakom höghuset.

– De har inte gjort upphängningen på rätt sätt, för det här ska inte kunna hända. Det är förenat med livsfara helt enkelt, sade en anonym boende till LT.

Också Valter Moss menade bestämt att raset var byggentreprenörens fel, men föreningen uttryckte samtidigt en förtvivlan över en bristande vilja dialog med Tornstaden. De såg en möjlig tvist framför sig.

”Vi är ju fan ingen bank.”

När LT kontaktade Tornstaden i fjol berättade de att ”säkerhet alltid är deras första prioritet” och att de startat en utredning kring raset.

”Om den visar att undertaket över garageytan varit undermåligt byggt kommer vi givetvis ta vårt ansvar”, skrev de i ett mejl till LT.

Tornstaden och Utsikten i ekonomisk tvist

Nu kryper de till korset.

”Enligt utredningen har en felaktig infästning för undertaket använts som inte klarat av lasten, vilket innebär att vi tar på oss ansvaret för det inträffade. Det finns inga andra undertakslösningar med denna typ av infästning i byggnaden”, skriver Helena Hedlund, presskontakt vid Tornstaden, i ett mejl.

När LT kontaktar Valter Moss igen är nöjd med efterspelen.

– Efter många om och men tog Tornstaden åt sig detta hela och det är åtgärdat till fullo. Det är besiktigat och klart, säger han.

Det råder emellertid fortfarande en tvist om pengar. Bostadsföreningen har fått betala omkring en miljon kronor ur egen ficka för bortförandet av rasmassorna och reparationer.

– Den ekonomiska tvisten är ju inte löst än, säger Valter Moss och fortsätter:

– Föreningen ligger ute med pengar. När man påpekar detta säger de att vi får lugna oss för att det ligger hos deras försäkringsbolag. Men som jag sagt till chefen där att vi är ju fan ingen bank. Sedan får man vara lite snäll.

I efterdyningarna av raset visade det sig att hela undertaket, med cementfiberskivor på totalt sex ton, hade gett vika.

”Aldrig sett något liknande.”

Snickaren Meo Karabasic, som sanerade platsen, berättade att det stack det ut strömförande kablar från väggen när han kom dit.

– Vi fick stänga av elen direkt, sade han.

Han visade samtidigt för LT hur en nödutgång i höghuset blockerades av rasresterna.

Vad tänker du som snickare om detta?

– Det är hemskt. Jag har aldrig sett något liknande, svarade Meo Karabasic.

LÄS MER:Innertaket på höghuset i Lerum gav vika

LÄS MER:Lerums kommun vräker 61 flyktingfamiljer – riskerar bli bostadslösa

LÄS MER:Boende i centrala Lerum oroades av hög smäll – olycka på Torpskolan

ANNONS