Efterlängtat seglarläger blir av – efter långt coviduppehåll

Seglarlägret för funktionshindrade ungdomar återuppstår efter ett pandemiuppehåll sedan 2020. Det är en efterlängtad återkomst – och nu söker arrangörerna nya ledare och deltagare.

ANNONS
|

I seglarlägret för unga personer med funktionshinder får den som är från 13 till 21 år delta. Ledarna består av jämnåriga från Lerums seglarsällskap och allmänheten. Det är bara seglarna som behöver ha tidigare erfarenhet från segling och ledarskap, de andra ledarna får utbildning inom de båda områdena samt i hjärt- och lungräddning.

– Att ha fått dessa utbildningar och varit ledare på ett sådant här läger är en bra sak att kunna skriva i sitt cv, säger Lars Engström.

Han och Cecilia Lindblom Hilton från Aspen Rotary är två av eldsjälarna i projektgruppen för Segling på lika villkor, som fyradagarslägret heter. Det är vuxna Rotarymedlemmar som i samarbete med näringslivet och andra föreningar arrangerar lägren.

ANNONS

– Vi gör arbetet inför lägret och när det väl är dags är det ungdomarna som tar över, säger Cecilia Lindblom Hilton.

Projektet drog igång 2009 efter att Lerum Aspen Rotary hade letat efter ett lokalt projekt. De tog inspiration av systerklubben Lerums Rotary, där man sedan länge hade ett uppskattat vinterläger för funktionshindrade där unga scouter är ledare.

– Jag är aktiv inom Lerums seglarsällskap så vi bestämde oss för att ha ett seglarläger, och även där i samarbete med scouterna, säger Lars Engström.

Cecilia Lindblom Hilton tillägger:

– Och samarbetet med scouterna är något som vi har återupptagit i årets seglarläger.

Arrangörerna har fått in en del anmälningar från deltagare som vill ut och segla i sommar, lägret håller på från den 15 till och med 18 juni. Det finns också ett antal ledare. Man söker dock fler, både deltagare och ledare från allmänheten. Den som har ett funktionshinder, är i rätt ålder och vill vara med på lägret får vara med utan att det kostar något. Arrangörerna har sett till så att det finns båtar, flytvästar och annat som behövs. Den som vill agera ledare får inget betalt, förutom utbildningarna.

Vad är ert starkaste lägerminne från gångna år?

– Kärleken och kamratskapen som uppstår mellan deltagare och ledare, svarar Cecilia Lindblom Hilton.

Och Lars Engström tillägger:

– För mig är det något som ligger några år tillbaka i tiden. En av de unga ledarna var rätt blyg första dagen. Men så hände något. Andra dagen såg jag att något hade förändras, hans stolthet över få vara en förebild som kunde lära ut segling var tydlig. Det var stort. Ungdomar ska ju gärna vara lite coola i den åldern så det är magiskt när man ser hur mycket de här mötena ger.

LÄS MER:Stökiga ungdomar oroar i Stenkullen - nu agerar kommunen

LÄS MER:”De gasar när andra bromsar” – därför väljer padelstjärnan Lerum

ANNONS