Folklig dansfest när Barnlek 2023 invigdes i Lerums arena

Nordens största folkdans- och spelmansstämma för barn och ungdomar har kommit till Lerum. Ett kulturkalas med dans, musik och workshops kommer pågå under fyra dagar tid med barn från nordens alla länder.

ANNONS
|

Ljuset släcks och sedan fylls Lerums arena med tonerna av folkmusik. Violinerna spelar i samklang medan fanbärare från nordens alla länder skrider in i salen. Alla bär de stora flaggor, utom Grönland. Den hade fastnat i tullen så det fick bli en liten flagga istället. Iklädd sina nationers folkdräkter träder de fram till scenen där arrangörerna välkomnar de fullsatta läktarna till Barnlek 2023.

– Jag har aldrig uppträtt för så här många förut men det känns kul, säger Frida Vasström.

Hon är 14 år och har rest från Finland till Lerum med sin dansgrupp, Dans-schacket. Gruppen sitter längst fram på läktaren iklädd sina röda tröjor. Adrina Kokkola, 13 år, är också med i gruppen och berättar att det är deras första gång på Barnlek.

ANNONS

Vad tycker ni om Lerum?

– Det är fint, säger Frida.

– Synd att det regnar så mycket men det är okej, säger Adrina.

– Det är en bra simhall här, flikar Frida in.

Senast Barnlek hölls i Sverige var år 2002 i Motala. Däremellan har de olika nordiska länderna turats om att vart tredje år hålla i evenemanget. Eventet skulle senast hållits i Härryda 2020 men ställdes in på grund av pandemin. När LT talade med arrangören för Barnlek 2023 Magnus Ewaldz, förklarade han att Härryda i år tackade nej och att det då stod mellan Kungälv och Lerum, men att det till slut landade här.

– Vi är jätteglada att Lerum har en så bra arena, med så bra akustik, säger Magnus Ewaldz.

Invigningsceremonin bjöd på samdanser och folkmusik från de olika länderna. Dessutom framfördes en specialskriven ”kalaspolka” gjord för evenemanget som avslutades med att barnen släppte hundratals ballonger fria. Det blev en ballongpruttssymfoni och en riktig publiksuccé i arenan.

Ny utställning på biblioteket

I samband med invigningen idag presenterades dessutom en ny utställning på Lerums bibliotek. Utställningen med namn ”Språk i Norden” har tagits fram av Barnlek 2023 i samarbete med Kulturens bildningsverksamhet. Syftet med utställningen är att visa likheter och olikheter mellan de nordiska språken.

Maria Hagerström och Kim Siebeneicher är ansvariga för utställningen. De förklarar att det var en svår uppgift att finna ett bra sätt att göra informationen tillgänglig till alla barnen eftersom det är ett stort åldersspann de jobbade med då barnen är 8-16 år.

Resultatet blev en interaktiv utställning där man kan läsa de olika språken och få kunskap genom lek. Utställningen är tänkt som ett pedagogiskt kompletterande element till det sociala som barnen får genom att prata och dansa med varandra.

På plats vid invigningen av både Barnlek och utställningen var även Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i kommunen.

– Detta är det största kultureventet som Lerum har haft och det känns jättekul att få en sådan kulturfest som denna hit. Det är viktigt att visa att vi kan ha hand om större evenemang som detta, säger han.

Vidare hoppas han att barnen kommer få ny kunskap om de olika språken och kulturerna och nya vänner genom att vara med på evenemanget.

Kommunens samordnare för evenemanget Elisabeth Nyqvist var också på invigningen.

– Vi har förberett i över ett år och jag hoppas att barnen får en fantastisk kulturupplevelse och få njuta av det Lerum har att bjuda på, säger hon.

Utställningen kommer visas på biblioteket under vecka 28.

LÄS MER:Lerums bibliotek bjuder in till bokmässa i höst

LÄS MER:Anja Park aktuell med ny barnbok

ANNONS