Folkdansstämma lockar nordiska barn och ungdomar till Lerums Arena

Om en vecka kommer Lerum att fyllas med dansanta barn och ungdomar. Nordens största folkdansstämma Barnlek hålls i kommunen.
– Vi är jätteglada att Lerum har en så bra arena, säger Magnus Ewaldz, ordförande för Barnlek.

ANNONS
|

Lerums arena kommer 12-15 juli att vara tillhåll för nordiska barn och ungdomar som intresserar sig för att dansa folkdans och spela folkmusik.

– Vi träffas och dansar i fyra dar, konceptet är främst att vi lär oss varandras danser av varandra, säger Magnus Ewaldz.

Temat för årets arrangemang är kalas. Deltagarna kommer till exempel att lära sig födelsedagssånger och lekar under evenemanget.

Barnlek är ett samarbete mellan Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland. Evenemanget återkommer vart tredje år och länderna turas om att stå värd för det. Senast Barnlek hölls i Sverige var år 2002 och då i Motala.

ANNONS

429 deltagare i åldrarna 8-16 år samt funktionärer kommer att husera i Lerums gymnasiums lokaler. Av dessa är 137 stycken från Färöarna.

– De har tömt hela ön på ungdomar, säger Magnus Ewaldz skämtsamt.

Konkurrens om evenemanget

Barnlek skulle egentligen gått av stapeln i Sverige år 2020 och då i Härryda kommun. På grund av pandemin ställdes evenemanget in och flyttades fram till 2023. När Härryda fick frågan inför att hålla evenemanget 2023 tackade de nej.

Det stod då mellan Kungälv och Lerum. Till sist blev det Lerum som fick arrangemanget.

– Vi är jätteglada att Lerum har en så bra arena, med så bra akustik, säger Magnus Ewaldz.

De besökande ungdomarna kommer att åka på utflykter till flera lokala aktörer, så som Nääs, Nilssons El och Teknikmuseum och Hembygdsparken i Lerum.

För allmänheten

Barn i åldrarna 7-11 kan under dagarna Barnlek pågår ta del av flera dansklasser. Till exempel kommer lektioner i finlandssvensk, dansk och svensk dans hållas för alla danssugna barn i. Detta är helt gratis.

– Det vi hoppas också är att många Lerumsbor hakar på är konserten vi har på fredag kväll, med ”Spöket i Köket”, säger Magnus Ewaldz.

Fler aktiviteter som går av stapel under Barnlek går att läsa om på deras hemsida.

Höjdpunkter

En av höjdpunkterna är paraden som kommer att gå igenom Lerum på fredagen runt lunchtid.

– Det hoppas vi blir väldigt kul, då får man följa ett väldigt färgglatt tåg, säger Magnus Ewaldz.

I paraden blir det dans, musik och folkdräkter. Det kommer att dansas utanför biblioteket, utanför vattenpalatset och på Bagges torg.

Magnus Ewaldz ser mycket fram emot att kicka igång Barnlek 2023 och få möta alla deltagare från hela norden.

– De har ju bara varit siffror i en statisk än så länge. Att de här ska bli riktiga människor som vi ska få dansa med ska bli väldigt roligt, säger han.

LÄS MER:Tjejerna sålde teckningar och skänkte pengarna till Ukraina

LÄS MER:Kommunens önskan: Gothia Cup till Lerum nästa år

LÄS MER:På jakt efter trollsländorna

ANNONS