Fredy Clue visar upp Sveriges första ickebinära folkdräkt i Lerum

Sveriges första folkdräkt för alla visades upp i samband med evenemanget Barnlek 2023. Trots att regnet hotade med sin närvaro samlades en större skara i Dergårdens Hembygdspark under torsdagskvällen.
– Bäckadräkten är en dräkt för alla, den är bortkopplad från kön och grafisk tillhörighet, säger Fredy Clue, skapare av folkdräkten.

ANNONS
|

Nyckelharpisten Fredy Clue är 28 år, hemmahörande i Göteborg och ickebinär. När intresset för folkmusik började växa kände Fredy Clue att det var något som skavde. De manliga folkdräkterna var väldigt manliga, de kvinnliga väldigt kvinnliga. Var fanns en folkdräkt för alla?

– De kändes så otroligt svåråtkomliga, säger Fredy Clue i sin akt på scenen.

Med hjälp av ett gäng unga queerpersoner och konstnären Ida Björs blev drömmen om en unisex folkdräkt i transflaggans färger rosa, blått och vitt till slut verklighet.

Det fullkomligt exploderade när världen fick nys om detta. Fredy Clue blev intervjuad av både radio och tidningar i Sverige, av BBC News och av den finska tidningen YLE.

ANNONS

Varför är det viktigt att det finns en ickebinär folkdräkt?

– Det är viktigt för att dels förstod jag till slut att det var för att jag skulle få plats. Jag ville ha en folkdräkt och gjorde den så att också min identitet får plats. Det hjälper också andra för att vi skapar ett rum för det ickebinära.

Det ickebinära finns, och det är ett faktum, slår Fredy Clue fast. Därför behövs det en folkdräkt som inte kräver att man måste välja mellan manligt och kvinnligt.

– Vi är inte fast i tiden. Det går att göra annat men samtidigt respektera det hantverket som faktiskt finns. Jag försöker inte ta bort det gamla eller ta bort manligt och kvinnligt, bara öppna upp, säger Fredy Clue.

Fokus på Bäckadräkten

Fredy Clue berättar under sin föreställning om hur kärleken till folkmusiken uppstod, och insikten om att vara ickebinär. Med hjälp av en nyckelharpa, sång och en medryckande berättelse både utbildar och underhåller föreställningen.

Stort fokus läggs på själva Bäckadräkten, skapandeprocessen bakom den och dess detaljer. Efter föreställningen flockas det av folk runt omkring Fredy Clue. Många vill få en pratstund med inspiratören och artisten.

– Jag ska sy en folkdräkt till min son, säger en av besökarna som köpt ett mönster.

– Det här är min dröm, och att sen få träffa människor och bära dräkten tillsammans, säger Fredy Clue.

Hur var det att uppträda i Lerum idag?

– Det var en lysande och kontrastfull upplevelse, kontrastfull i form av åldrar och lysande för alla sken så mycket. Solen sken genom de kontrastfulla molnen på den här fina bygdegården, säger Fredy Clue och ler.

LÄS MER:Lerumsduon spelar på skrot - och gör succé

LÄS MER:Anja Park aktuell med ny barnbok

ANNONS