Godisbutiken Sweet Spot i Lerum stänger

I maj slog godis- och glassbutiken Sweet Spot upp portarna på Bagges torg. Nu meddelar ägaren Johanna Hartman att den slår igen inom kort.
– Men jag ser inte det här som ett misslyckande, utan som att jag var modig, säger hon.

ANNONS
|

En äkta godisbutik med bubblig, rosa inredning och 60-talskänsla dit barnen skulle vilja återvända vecka efter vecka. Det var entreprenören Johanna Hartmans målsättning när hon startade Sweet Spot vid köpcentrumet Solkatten i våras.

– Det här ska inte bli en vanlig godisbutik, det ska vara en upplevelse att handla hos oss, sa hon till LT inför invigningen.

Nu meddelar Johanna Hartman i butikens sociala medier att hon måste slå igen. Ambitionen och glädjen var hög, men lika hög var frånvaron av riktiga gottegrisar, skriver hon.

– Jag öppnade, följde mina drömmar och trodde på att det skulle bära sig. Men sommaren var rätt tuff, med tanke att den här fantastiska ryss-sommaren och överväldigande värmen som skulle komma aldrig kom. Så vi tappade väldigt mycket glassförsäljning, säger hon till LT, och fortsätter:

ANNONS

– Och folk vill väl inte äta så mycket godis, i alla fall inte hos mig, som jag trodde att de skulle göra. Sedan är det tuffa tider för alla.

Då stänger Sweet Spot

Den 26 november håller Sweet Spot öppet för sista gången. På fredag inleds utförsäljningen.

– Jag skulle ju kunna välja att bunkra inför vintern och sitta hemma och äta upp allting, men det är väl klart vi ska sälja ut det, säger Johanna Hartman skämtsamt.

Att behöva stänga känns väldigt tråkigt, medger hon.

– Det är jättesorgligt. Men vi lämnar plats för andra som vill etablera sig, och det kommer att bli hur bra som helst.

Någon brist på sysselsättning råder det dock inte för Johanna Hartman som också driver företag Jina, och ofta medverkar på olika event.

– Jag brukar säga att det inte växer mossa på mig. Jag har tusen saker att hitta på. Och jag ser inte det här som ett misslyckande, utan som att jag var modig. Jag trillade, jag skrapade upp ett litet knä, blåser bort det och går vidare.

Kommer sakna barnen

Det hon främst kommer att sakna, är alla barn och ungdomar som kommit till butiken.

– Alla har haft en plats att kunna hänga på. Vi får hoppas att det finns möjlighet för dem att göra det någon annanstans.

Flera ungdomar har varit anställda i butiken, och några av dem hoppas Johanna Hartman kunna sysselsätta genom sitt andra företag.

– Jag släpper inte dem för allt i världen. Att få jobba med framtiden är ju en lyx som jag tycker att fler företagare i den här kommunen borde unna sig. De borde börja ta emot praoelever till exempel. Det är en väldigt enkel sak.

LÄS MER:Godis och glass i stora lass i Johannas nya godisbutik

LÄS MER:Företagaren och tonåringen – en fin och oväntad vänskap

LÄS MER:Solkattens lektant inte rädd för att sparka in dörrar

ANNONS