Lerums fotoklubb bäst i Sverige - arrangerar tävlingen 2024

Lerums fotoklubb hade en lyckosam helg på Riksfotoutställningen 2023. Nästa år står klubben som värd för tävlingen.
– Nu vet alla var Lerum ligger, säger Pelle Holmberg, tävlingsansvarig i Lerums fotoklubb.

ANNONS
|

I helgen utsågs Lerums fotoklubb till ”årets fotoklubb”. En titel de får dela med Skara fotoklubb. Det blev nämligen en jämn match om titeln uppe i Umeå när Riksförbundet Svensk Fotografi arrangerade sin årliga fotoutställning och tävling.

Fotoklubbarnas medlemmar kan tävla i flera olika kategorier och samlar tillsammans in poäng till klubben. I år deltog tolv fotografer från Lerum, av dessa fick sju stycken poäng. Vinsterna betyder mycket för klubben.

– Vi svävar fortfarande på moln, säger Mia Elnif, ordförande i Lerums fotoklubb.

Arrangör för tävlingen

Medlemmarna i Lerums fotoklubb har dukat upp med tårta och kaffe i sin fotostudio i Gråbo industriområde. Vinsterna från helgen ska firas, samtidigt är de redan i full gång med planering inför nästa år år.

ANNONS

– Det blev så lägligt med en vinst eftersom vi ska hålla i värdskapet nästa år, säger Jeanette Palm, kassör i Lerums fotoklubb.

Tävlingen och utställningen går av stapeln i Dergårdsteatern med tillhörande galleri den 17-19 maj 2024.

– Vi kunde inte ha en bättre lokal, säger Mia Elnif.

Lerumsborna kommer att kunna besöka tävlingen och beskåda den tillhörande utställningen. Dessutom kommer det hållas föreläsningar inom ämnet fotografi. Klubben hoppas också på att hitta föreläsare med lokala anknytningar.

Vill se fler yngre medlemmar

Lerums fotoklubb firar 15 år i år och nästan alla medlemmar i klubben är amatörfotografer som engagerar sig på fritiden. De beskriver sig som en klubb med mycket gemenskap och breda kunskaper inom fotografi. Föreningen välkomnar nya medlemmar med öppna armar och ser gärna att fler yngre börjar engagera sig.

– Vi är tyvärr en grupp som bara blir äldre och äldre, säger Mia Elnif.

Riksförbundet Svensk Fotografi

Riksförbundet Svensk Fotografi har 6000 medlemmar i 150 fotoklubbar runt om i landet. De är Sveriges största organisation för aktiva fotoentusiaster.

Varje år anordnar de Riksfotoutställningen där medlemmar i Sveriges fotoklubbar kan skicka in bidrag. Det är alltid en lokal fotoklubb som ansvarar för arrangemanget av själva tävlingen och utställningen.

Källa: Riksförbundet Svensk Fotografis hemsida.

LÄS MER:Lokala fotografer visar sina bästa bilder i Lerums tingshus

LÄS MER:Efter 36 års strävan – Hillefors grynkvarn i Stenkullen snurrar

LÄS MER:Lerumsbon dokumenterade kriget i Ukraina med sin kamera

ANNONS