Efter 36 års strävan – Hillefors grynkvarn i Stenkullen snurrar

Det har tagit närmare 36 år – men nu hörs åter igen dånet av forntida maskiner från Hillefors grynkvarn i Stenkullen. Den teknologiska bedriften firas i helgen, då invånare bjuds in för att se skådespelet med egna ögon.
– Det är mäktigt, säger Rolf Svensson, som deltagit i restaureringen.

ANNONS
|

Hillefors grynkvarn kan vara den enda i världen av sitt slag, berättar Rolf Svensson, vice ordförande i Hillefors grynkvarns museiförening.

– Havregrynskvarnar har det inte funnits så många och en direktdriven havregrynskvarn har jag inte hittat någon annanstans i världen. Och då har jag letat ganska rejält, säger han.

Efter ett hårt arbete med att restaurera den gamla kvarnen, har man nu nått en viktig milstolpe. Det intrikata system med 100 år gamla maskiner i trä, stål och remmar snurrar igen (!) till ljudet av gnissel, stön och muller.

– Det är ett mäktigt skådespel att se hur de här remmarna går, säger Rolf Svensson.

ANNONS

Säveåns kraft driver Hillefors grynkvarn

Det är ett långt och intensivt arbete som har föregått den teknologiska bedriften, berättar Rolf Svensson. Många ideella krafter, tillsammans med en expert på gammaldags ingenjörskonst, har deltagit genom åren.

– Det är ett väldigt, väldigt stort arbete nedlagt och vi har fått finansiering av riksantikvarieämbetet, säger han.

Nu under lördagen och söndagen firas prestationen under parollen ”Kvarndagarna”. Invånare får då möjlighet att komma till Hillefors grynkvarn för att se och lyssna på en bit historia med sina egna sinnen.

Där kommer samtidigt vara en utställning med Lerums fotoklubb, Naturskyddsföreningen tillverkar fågelholkar och barn kan gå tipspromenad.

Hela grynkvarnen är dessutom omgjort till ett museum, med bilder på väggarna, en butik och en mini-biograf.

Likt kraftverket i närheten (som tillhörde familjen Hillefors från början) är det Säveån som står för kraften också in till kvarnen – genom ett hjul som sänkts ned bredvid forsen.

– Det är ett stort jädra hjul, det väger tre ton. Så det är en stabil pjäs. Och den installerades här på 1890-talet. Så den har varit i drift hela tiden fram till 1987, säger Rolf Svensson.

Vill tillverka havregryn i Stenkullen igen

När LT är på besök släpps vattnet på och mekaniken i huset drar igång till full beskådning. Plötsligt rör sig allting runtomkring och byggnaden vaknar i en klagosång. Kanske ville inte grynkvarnen bli väckt. Här arbetade generationer av kvarnare med efternamnet Hillefors, för att framställa havregryn, berättar Rolf Svensson.

Det sjungande maskineriet kan nog påminna om Pettssons skjul, i bokserierna om Pettsson och Findus, med snurrande trähjul och remmar som går kors och tvärs genom rum och våningar. Det enda som möjligen saknas är mucklorna.

Men även om alla maskiner snurrar igen saknas alltjämt den allra sista pusselbiten: Ångpannan. Det medför att kvarnen ännu inte kan tillverka havregryn. Det är i stället nästa mål, menar Rolf Svensson. Det är emellertid inget som görs i en handvändning.

– Det kostar en miljon kronor att åtgärda, minst, säger Ingmar Rahm, föreningens ordförande och fortsätter:

– Så där får vi se om vi kan hitta ett annat sätt.

LÄS MER:Nya Växtrum ska bli ett ansiktslyft för Lerum

LÄS MER:Erik ska skämta sig till titeln som svensk mästare

LÄS MER:De omvandlar kaffesump till ved och gödningsmedel

LÄS MER:Erfarna krögare tar över Torarica – öppnar i sommar

ANNONS