Lerumsbo hade 32 kilo knark i bostaden

En man i 20-årsåldern döms till fem års fängelse för grovt narkotikabrott efter att ha gripits på bar gärning vid en återvinningsstation i Sävedalen. Under jackan hittades ett fasttejpat paket – fullt med knark. Vid en senare husrannsakan i Lerumsbons bostad avslöjades ytterligare 32 kilo narkotika med ett gatuvärde på 4,5 miljoner kronor.

ANNONS
|

Det var i december förra året som en polispatrull mötte 20-åringens bil på Göteborgsvägen i Partille. De fattade misstankar mot fordonet och valde i första skedet att svänga runt för att se vart bilen skulle ta vägen.

Poliserna förföljer mannen upp på Stora Ringvägen och sedan höger på Åsvägen för att sedan se hur den parkerats vid en återvinningsstation på Röliden.

De ser då hur mannen lämnar bilen och går mot sopkärlen. Då de slagit fast att mannen är hemmahörande i Lerums kommun reagerar poliserna på att mannen åkt hela vägen till Partille – bara för att slänga sopor. De väljer att ingripa.

ANNONS

– När vi hoppar ut står mannen inne vid sopkärlen med en tom pappkasse och en kartong. Vi frågar honom vad han håller på med och vad han gör här. Han svarar då att han skall slänga sopor, säger en av poliserna vid avrapporteringen.

Polisbeslaget: 32 kilo narkotika

När de sedan tittar närmare på mannen så noterar patrullen att det ”putar ut kraftigt från mannens mage”.

– Vi tar därför ett tag om var sin arm på honom och frågar vad han har innanför jackan? Han svarar luddigt att han skall slänga det med.

När polisen öppnar jackan och lyfter ut tröjan ramlar det ut ett svart plastpaket som är tejpat.

– Jag frågar honom vad det är men kan inte få något konkret svar. Jag gör ett hål i påsen och kan då se äggformade haschbitar som ligger i ytterligare plastpåsar, säger polisen i rapporten.

Mannen avvisiteras vidare och i höger jackficka anträffas en krypterad mobiltelefon. Även drygt 2 000 kronor i kontanter samt nycklar till hans bostad.

Polisen tar snabbt ett beslut om husrannsakan och frågar mannen vad de kan komma att hitta i lägenheten.

Mannen erkänner redan då att de kommer hitta mer cannabis i bostaden samt ytterligare en krypterad mobiltelefon. När polisen sedan genomför en sökning i bostaden hittar de mycket riktigt det mannen erkänt – och mycket mer.

Erkänner delvis brottet

Totalt anträffas närmare 31 kilo cannabis samt 1,2 kilo kokain. I lägenheten finns även ytterligare 80 000 kronor i kontanter, vakuumförpackare, plastpåsar och förpackad narkotika på vilka spår av mannens DNA kan bekräftas.

Gatuvärdet för narkotikan uppskattas enligt CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings rapport från 2019 vara närmare 4,5 miljoner kronor.

I förhör vidhåller mannen att han kände till att cannabis fanns hemma hos honom, men inte kokainet.

När han däremot tas in för provtagning på polisstationen ska han ha fått frågan varför låga halter av kokain påvisats. Mannen ska då ha svarat polismannen på plats att det kunde bero på att han packat om kokain nyligen, men inte att han tagit något.

I förhör ger han inga tydliga svar angående var han narkotikan kommit ifrån.

Polis: Kan du förklara hur det kommer sig att du har så mycket narkotika hemma hos dig?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har bara fått någon väska hem till mig. Av en vän. Så det har bara legat hos mig.

Hur kom det sig då att du hade narkotika innanför jackan igår?

– För att han bad mig komma till det stället och lämna det där. Han meddelade mig via en telefon jag fått av honom. Han skickade ett meddelande och sa att jag skulle komma dit strax innan klockan 18, ta ett kort på det så att han kunde se att det låg där. Han skulle komma senare och hämta narkotikan.

Får fängelse i fem år

Mannen åtalades senare för grovt narkotikabrott och i dagarna hölls huvudförhandlingen vid Göteborgs tingsrätt.

Rätten konstaterar att mannen erkänt att han förvarat den cannabis som hittats och att han även förpackat den narkotika som hittades på hans person vid gripandet. Utöver detta hittas även hans DNA på förpackningarna.

Mannen nekar kännedom om kokainet, men enligt tingsrätten ”måste det ha varit närmast oundvikligt för NN att inte uppmärksamma den.” Detta då de låg i nära anslutning till den övriga narkotikan. Hans kommentar efter provtagningen ser rätten heller ingen anledning att ifrågasätta.

Den stora mängd narkotika som anträffats, 32 kilo, tyder enligt rätten på att det ”tveklöst har utifrån mängden narkotika funnits ett överlåtelsesyfte, vilket även den hantering som skedde i samband med gripandet av NN talar för.”

Mannen döms därmed för grovt narkotikabrott med ett straffvärde som motsvarar fängelse i fem år och sex månader. Då mannen tidigare är helt ostraffad och även anfört att han lider av flera diagnoser anser tingsrätten att ”ett fängelsestraff utmätt enligt brottets straffvärde skulle drabba NN oskäligt hårt och därför bör beaktas i strafflindrande riktning.”

Påföljden bestäms till fängelse i fem år.

LÄS MER:Fängelse för man som odlade cannabis i garderob

LÄS MER:Man som åtalas för att ha smugglat 400 kilo kokain har koppling till Lerum

LÄS MER:Högre instans mildrade domen – från fängelse till vård

ANNONS