Magiker från Sjövik öppnar ny trolleributik

Bollkänslan är urusel, det har Samuel Varg till och med läkarbevis på. Hans fysiska egenskaper sitter istället i det taktila, med händerna som verktyg arbetar han som professionell magiker. Nu har han även även öppnat en trolleributik, en av bara två stycken som finns i Sverige.

ANNONS

Magiker, vad annat skulle han kunna vara? De trollkarlsliknande krumelurerna tatuerade på vänster hands fingrar signalerar magi lång väg. Eller? Krumelurerna visar sig vara bokstäver i alfabetet aurebesh. Inte hört talas om det?

Var inte orolig, du är inte hopplöst obildad. Det är bara så att du inte uppfyller alla kriterier för att vara ett tvättäkta fan till Star Wars, varifrån alfabetet kommer. George Lucas universum är nämligen Sjövikbons Samuels Vargs stora passion vid sidan om magin.

Ledtråden till yrket finns istället på den högra handen där pekfinger till lillfinger pryds med spader, ruter, klöver och hjärter, färska tatueringar sedan bara några veckor tillbaka. Kortleken används flitigt av Samuel Varg, som har specialiserat sig på så kallad close up-magi.

ANNONS

– Det är inget fel på att vara en scenillusionist, men för mig finns ingenting som blir lika levande för åskådaren som att kunna se konsterna på armlängds avstånd, eller till och med ännu närmare. Att få skapa magi i de situationerna, det är det bästa jag vet, säger han.

Konkursboet blev ett kap

I 13 år har han försörjt sig som magiker, men privatliv och arbetsliv har blivit allt svårare att kombinera. Med fru och två barn på två och fem år vill Samuel vara mer pappa och mindre artist på kvällarna.

Under ett par år har han funderat på att starta en webb-baserad trolleributik, och ett gyllene tillfälle dök upp när Samuel fick nys om en butik i Stockholm som gått i graven. Efter att ha lagt bud på konkursboet blev han ägare till en stor samling magiprylar, som transporterades hem i 25 stora lådor med hjälp av en hyrd minivan.

– Det var lite som att köpa grisen i säcken, men med ungefär hälften av det som fanns i lådorna har jag grävt guld. Det är riktigt bra grejer, helt orörda som aldrig packats upp. Jag ska inte prata för mycket om pengar, men jag gjorde en väldigt bra affär, här har jag tillräckligt mycket för att börja bygga upp trolleributiken.

Viktig utrusning för Samuel Varg: gummiband, kortlek och en så kallad card guard, som skyddar kortleken.
Viktig utrusning för Samuel Varg: gummiband, kortlek och en så kallad card guard, som skyddar kortleken. Bild: Daniel Elfvelin

Kaninen i hatten – ”en Disneygrej”

De prylar som godkänts av Samuel finns nu prydligt uppställda på hyllor i en bod på tomten i Sjövik. Boden utgör lagret till hans butik Smoke & Mirrors, som startade när sajten lanserades i fredags. Därmed driver han en av blott två trolleributiker i Sverige, den andra finns i Halmstad.

Potentiella kunder finns bland de 400 till 500 magiker som är verksamma runtom i landet, inklusive de 40-talet personer som likt Samuel har trolleriet som levebröd. Men det han framför allt pratar engagerat om är hur han längtar efter att få förse en ny generation med trolleriutrustning. Han målar upp en bild av hur barnen fascinerat läser läser instruktionsboken, som avslöjar hemligheten om hur de får kaninen att dyka upp ur hatten.

– Inte för att just det är så vanligt, det är egentligen en Disneygrej. Jag har hållit på med magi i snart 30 år, men faktiskt aldrig sett en kanin komma upp ur en hatt.

Dåligt djupseende

Likt många barn fick Samuel sin första trollerilåda när han var i tioårsåldern. Men till skillnad från de flesta andra hängav han sig på allvar åt att lära sig konsterna.

– Jag brukar allt skämta om att jag blivit magiker för att jag har så dålig syn och därmed ingen bollkänsla. Frågar du tio magiker så blev nio av dem valda sist på idrotten, det är en fördom som faktiskt till mångt och mycket stämmer. Vi är nördarna, hävdar han bestämt.

Vad gäller påståendet om synen var det dock något som Samuel sa just på skämt, fram till att han vid 35 års ålder gick med sonen på en synundersökning. Sonen klarade testet galant, däremot upptäcktes det att pappa led av dåligt djupseende.

– När någon till exempel kastar något till mig har min hjärna svårt att avgöra var i luften grejen är, så jag har faktiskt en medicinsk förklaring till att jag är dålig på idrott, säger Samuel och skrattar.

Vill ha händerna aktiva

Men även om en idrottskarriär således är avlägsen, och i synnerhet då en karriär i bollsporter, besitter Samuel imponerande egenskaper när det kommer till fingerfärdighet. Det räcker med att han gestikulerar för att man ska få uppfattningen att hans händer är gjorda i något speciellt sorts material – smidigare, mer elastiskt, som en uppgraderad version av vanliga människohänder.

– Om det är direkt relaterat till att jag ser dåligt vet jag inte, men jag har alltid gillat ha grejer i händerna, och utvecklat en slags taktil kärlek. Jag rullar gärna mynt på fingrarna, eller blandar en kortlek. När inte händerna är aktiva blir jag lätt lite otålig, förklarar Samuel.

1 000 timmars träning

Han plockar fram två gummiband och ger prov på ett av numren som funnits med på repertoaren i åratal. Han trär gummibanden på fingrarna, tänjer dem fram ock tillbaka innan han stannar upp rörelsen, gummibanden har nu hakas fast i varandra. Sedan händer det omöjliga när gummibanden till synes glider igenom varandra.

– Det här tar en bråkdel av en sekund att utföra, men det tog mig tusen timmar att öva in, avslöjar han.

Numera möter Samuel främst publiken på krogföreställningar, och vardagen som aktiv magiker fortsätter även om han dragit ner på antalet föreställningar till förmån för den nystartade butiken. Så småningom vill han utveckla konceptet med en fysisk butik.

– När det växer hoppas jag kunna flytta till en större lokal som kan vara öppen för allmänheten några dagar i veckan. Kanske skulle jag kunna skapa någon liten magiskola, det vore roligt.

LÄS MER:Nya loppet – kan vara Sveriges snabbaste bana

LÄS MER:Stjärnkocken har landat – på Aludden i Lerum

LÄS MER:Lerums mäklardrottning – säljer dubbelt så mycket

ANNONS