Majoritetens budgetgrupp har tagit fram förslaget. Från vänster Christopher Hansson (M), Jon Haraldsson (S), Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson (S).
Majoritetens budgetgrupp har tagit fram förslaget. Från vänster Christopher Hansson (M), Jon Haraldsson (S), Viktor Lundblad (M) och Renée Bengtsson (S). Bild: Tobias Kjellberg

Majoriteten i Lerum vill införa resultatutjämningsreserv – en sparbörs inför tuffare tider

Lerums kommun saknar i dag möjligheten att lägga undan överskottspengar i en reservpott, för att använda vid framtida ekonomiska trångmål. Nu vill politiker införa en särskild sparbörs, en så kallad resultatutjämningsreserv, för att bättre kunna tackla oväntade kriser.
– Om en månad kan vi fatta beslut om det, säger Viktor Lundblad (M).

ANNONS
|

Flera kommuner i Sverige har infört en så kallad resultatutjämningsreserv (Rur) – en särskild sparbörs dit skattepengar från ett eventuellt överskott kan placeras varje år.

– Göteborg har ju en Rur och använde den bland annat under pandemin, säger Viktor Lundblad (M).

Nu har också Lerums kommun påbörjat arbetet med att själva införa en sådan sparbörs. Syftet är att kunna lägga undan pengar dit varje år, som kommunen sedan kan använda i händelse av tuffare tider.

– I tider där konjunkturerna svänger ska vi, under en kortare period, kunna ligga kvar på samma nivå av kvalitet på välfärden utan att behöva minska våra kostnader, det vill säga skära i välfärden, säger Viktor Lundblad.

ANNONS

Tagit lång tid

Om sparbörsen blir av kan kommunen emellertid inte hur som helst plocka ut pengar från den, närhelst de vill, understryker Viktor Lundblad. Först måste vissa kriterier uppfyllas – det handlar bland annat om prognoser för nationell konjunktur och befolkningsmängd, det senare vilket direkt påverkar kommunens skatteintäkter.

– Jag hade kanske sett att vi hade kunnat göra det här tidigare. För då hade vi haft den buffert som vi kanske hade behövt nu. Nu vet vi ju inte om det behövs eftersom vi inte har fått prognoserna än. De presenteras i höst, säger Viktor Lundblad.

Fördelaktigt numera

Varför är då Lerums kommun sena på bollen? Viktor Lundblad berättar att det tidigare har varit hårdare riktlinjer i kommunallagen för när undansparade pengar i en Rur får plockas ut av kommunen. De senaste åren har de direktiven lättats upp och mer makt har givits de enskilda kommunerna att själva avgöra när pengar kan plockas ut.

Det har gjort konceptet mer attraktivt för Lerum, menar han.

– Vi måste inte sätta av pengar varje år till den och vi måste inte använda oss av den.

Liknelse för lekmän

Konceptet går att likna vid privatekonomi, förklarar Viktor Lundblad vidare. Precis som en privatperson varje månad kan lägga undan pengar i ett särskilt konto för oförutsägbara händelser, då det finns pengar över, på samma sätt vill kommunen nu ta höjd för kriser.

En lekman på kommunal förvaltning (som undertecknad) kan anta att kommunen alltid har gjort så?

– Ja, men så är det inte. Då måste man först anta ett införande av ett Rur. Så som det funkat tidigare är att om man har ett överskott betalar man i stället av sina skulder och så vidare, svarar Viktor Lundblad.

Skulder är väl också viktiga att betala av?

– Ja, så är det. Ruren ska fungera som en säkerhetsventil utifrån att detta krävs. Men den ska ju inte användas för att undvika att ta hand om kommunens ekonomi.

Förslaget ska igenom kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige innan det kan bli verklighet. Viktor Lundblad tror att det kan ske inom en månad, som tidigast.

Jon Haraldsson (S), som är med i majoritetens budgetgrupp, tror att kommunen kan få ett överskott redan från fjolåret. Siffrorna ska redovisas i veckan. I så fall kan kommunen redan nu lägga undan pengar i sparbörsen.

– Det ser lovande ut, men vi vet inte än, säger Jon Haraldsson.

LÄS MER:Tyst minut för Ukraina – politiker i Lerum hissade flaggor under årsdagen

LÄS MER:Färghandeln i Lerum gick från konkurshot till dygnetruntöppet

ANNONS