Olivia Kyle ansvarar för Manpower Matchnings nya kontor i Lerum.
Olivia Kyle ansvarar för Manpower Matchnings nya kontor i Lerum. Bild: Rebecca Hådell

Manpower etablerar sig i Lerum

Nu har bemanningsföretaget Manpower Matchning öppnat kontor i Lerum. Här kan långtidsarbetslösa få gå programmet Rusta och matcha, som snabbt ska få ut dem i jobb eller utbildning.

ANNONS
|

Sedan 2014 har arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen haft möjlighet att välja en privat anordnare för att få hjälp att hitta arbete. Tjänsten hette tidigare Stöd och matchning, men reformerades 2021 och kallas nu Rusta och matcha.

Den som, av Arbetsförmedlingen, fått rätt att gå programmet får själv välja mellan ett stort antal leverantörer av tjänsten. En av dem är Manpower Matchning som nu alltså öppnat kontor på Göteborgsvägen i Lerum.

– Vi ser en tendens till att man väljer det som är nära. Då är det bra att finnas på olika orter, säger Olivia Kyle, som ansvarar för kontoret.

ANNONS

Under sex månader, med möjlighet till förlängning, får den arbetssökande en egen handledare. Efter ett obligatoriskt uppstartsmöte tas en handlingsplan fram. Hur den ser ut beror helt på personens bakgrund och behov.

– Alla har olika saker som de behöver hjälp med. Vissa har supersnygga cv:n från dag ett, andra vet inte hur man öppnar ett Word-dokument.

Vad erbjuder ni, som man inte kan få hos Arbetsförmedlingen?

– Det är väl just den här individanpassningen. Kandidaterna får en personlig kontakt och vi bygger en relation. Vi lär känna dem på en annan nivå och kan därför också rekommendera dem.

Stort fokus läggs på rustandet, att göra personen redo för att ge sig ut på arbetsmarknaden.

– Det är mycket coachning. Vi har många kandidater som varit arbetslösa i ganska många år och som inte känner någon inspiration. De känner sig kanske lite hopplösa när de kommer hit. Vi försöker hjälpa dem till nya tankesätt, säger Olivia Kyle.

Finns det något särskilt som många har problem med?

– Många har svårt att ta för sig, och känner att det inte är någon idé att de hör av sig efter en ansökan. Men jo, du ska få återkoppling! Ligg på. Det kanske är typiskt svenskt, att bara sitta och vänta. Man vill inte vara jobbig.

Utöver de obligatoriska handledarträffarna finns det möjlighet att ta del av digitala kurser, få intervjuträning, träffa studievägledare och gå på föreläsningar om bland annat rekryteringsprocesser. Man kan också dra nytta av företagets många kontakter, menar Olivia Kyle.

– Vi kan dra i lite trådar. Allting handlar ju i dagsläget om att ha ett stort kontaktnät. Det finns en stor dold jobbmarknad, många får ju jobb via att man känner någon.

Rusta och matcha

  • Rusta och matcha är en tjänst där Arbetsförmedlingen, tillsammans med fristående aktörer, ska hjälpa arbetssökande att snabbt komma ut i arbete eller utbildning.
  • Deltagarna väljs ut med hjälp av ett statistiskt bedömningsstöd.
  • Deltagarna väljer själva vilken leverantör de vill ha. Arbetsförmedlingen tillhandahåller en betygsmodell för att underlätta valet.
  • Leverantörerna får först en lägre grundersättning, och sedan en större - om de lyckas få ut personen i arbete eller studier.

LÄS MER:Här finns jobben i Lerum 2023 – så ska du tänka kring ansökan

LÄS MER:Peter Lindgren gick från lagerarbetare till YouTuber

LÄS MER:Öppnar ny krog på Nääs fabriker i vår

ANNONS