Matig höstmarknad lockade Gråboborna till torget

Höstskörden är här och det firades på Mjörnbotorget under lördagen. Till tonerna av Aspen Bigband strosade besökare runt bland försäljningsstånd och matvagnar.

ANNONS
|

Parkeringen är smockfull när LT:s redaktionsbil rullar in till Mjörnbotorget. Lyckligtvis finns det en plats även för reportern som genast skymtar en hoppborg, känner doften av stekos och värms av höstsolen.

Det är en klassisk marknad Gråbo bjuder på. Matvagnar, lotteri, lokalproducerade råvaror och musik samsas på torget. En av de som säljer sin höstskörd är Ludwig Gustavsson, 19, från Hjällsnäs udde utanför Gråbo.

– Jag säljer lite potatis, morötter och mitt egna vetemjöl, som är nytt för i år, berättar Ludwig Gustavsson.

På det gamla släpet i trä ligger olika potatissorter på halmen och ur en flätad kort väljer ett par bland de svenska äpplena.

ANNONS

– Jag har sålt på marknader här tidigare men i år har folk börjat känna igen mig. De tycker det är lite roligt att jag kommer med traktorn och i år har många varit intresserade av vetemjölet, fortsätter Ludwig Gustavsson.

Ett bra år för tomaterna

Vid ett annat försäljningsstånd står Markus och Lovisa Sundemo som fokuserar mer på grönsaker. I korgar ligger selleri, rödbetor, paprika och kål med mera.

– Vi kommer från Bergums skafferi och vi odlar enligt market gardening-principen, vilket innebär att vi inte använder konstgödsel och gifter och vill främja den biologiska mångfalden, berättar Markus Sundemo.

Han berättar att odlingsåret 2023 har ändå gått okej. Efter ett missöde med löken i början av sommaren fick de till slut en bra skörd av både tomater och rödbetor.

– Även kålen blev jättefin i år, säger han glatt.

Har ni fått sålt något?

– Det är första gången vi är här men det har gått jättebra. Det är så härligt med fint väder också, säger Lovisa Sundemo.

I kön till hoppborgen hittar LT:s reporter den glada familjen Salomonsson från Gråbo.

– Vi har kikat runt lite och vunnit några lotter. Det är mycket folk här idag, ett trevlig inslag, säger pappa Johan Salomonsson innan familjen ler in i kameran.

LÄS MER:Joel blev allvarligt sjuk i mataffären – fick hjälp av en ”ängel”

LÄS MER:Fest i Sjövik när årets sjövikare korades

ANNONS