Förskolan Ängen invigdes i Gråbo – tvilling med Öxeryd

För att möta den tilltagande platsbristen bland förskolor i Gråbo behövde Lerums kommun agera snabbt. Nu står Ängens förskola färdig i Olstorp.
– Den ligger på acceptabelt avstånd från även andra kommundelar, säger Magnus Bladh vid Lerums kommun.

ANNONS
|

Den nybyggda Ängens förskola i Olstorp kunde erbjuda barn i kommunen en plats redan från höstterminens start i år – men det är först under onsdagseftermiddagen som den officiella invigningsceremonin äger rum.

Dagen till ära står föräldrar, barn, skolpersonal och politiker samlade i eftermiddagssolen på den instängslade lekplatsen. Renée Bengtsson (S) håller tal inför den samlade skaran. Hon tilltalar fyra förskolebarn:

– När jag frågar vad ni heter kan väl ni säga ”Ängens förskola”? Bra, då säger jag: Jag heter Renée Bengtsson, utbildningsnämndens ordförande i Lerums kommun. Vad heter ni?

Men det gick inte som Renée Bengtsson hade tänkt sig. Barnen svarade i stället vad de faktiskt hette – något som bemöttes av gemytliga skrattsalvor bland åhörarna.

ANNONS

– Jag hade faktiskt förberett barnen innan, erkänner Renée Bengtsson i efterhand och skrattar över missförståndet.

Behövde snabba platser

Behovet av förskoleplatser beskrivs som akut i Lerums kommun – särskilt i Gråbo. Ängens förskola är en del i Lerums kommuns ambitiösa plan på att avhjälpa platstrycket – i hela kommunen. Magnus Bladh, planeringsledare vid Sektor utbildning i Lerums kommun, berättar:

– Det var en ordentlig platsbrist i Gråbo, men vi har fullt lite överallt i kommunen. Men den här förskolan ligger på acceptabelt avstånd från även andra kommundelar. Det är inte optimalt, men rimligt, säger han.

Ängens förskola ligger granne med den redan befintliga förskolan, Olstorps förskola. Magnus Bladh berättar att det finns flera fördelar med platsen – framför allt möjliggjorde den en snabb process.

– Det var det enda området i Gråbo som vi kunde hitta. Där hittade vi en tomt där det gick ganska fort att få till det, för det var ingen planlagd mark. Vi hade ett snabbt behov av att få fram fler platser inom förskolan, sedan finns det ju också samordningsvinster när man har två enheter bredvid varandra. Men det var krassa skäl som avgjorde, vi behövde snabba platser och här kunde man bygga, säger Magnus Bladh.

Tvillingförskola i Öxeryd

Han berättar att en ny förskola i centrala Gråbo hade inneburit en förlängd process med flera år.

– Hade vi försökt leta en tomt i centrala Gråbo, då pratar vi detaljplansprocesser och mångåriga processer.

Nu tog byggprocessen omkring 13 månader från ax till limpa. Förskolan har kostat sammanlagt 44 miljoner kronor.

Förskolan Ängen har fyra avdelningar på totalt 80 barnplatser och kompletterar Olstorps förskola som är ungefär hälften så stor. Ängen är av samma modell som förskolan i Öxeryd, Lerum. Renée Bengtsson förklarar:

– Den är nästan likadan som den i Öxeryd, den i Olstorp är något mindre. För man har tittat lite på vad var det som inte blev så bra, så har man gjort annorlunda i Olstorp.

Det handlar bland annat om ett rum på Öxerydsförskolan som upplevdes som för stort och ett annat rum under en trappa som, med facit i hand, inte lämpar sig som barnrum, berättar hon. I övrigt är de nästan identiska.

Barn klippte bandet

Hon berättar att det bor ungefär lika många invånare i Olstorp som det bor i Sjövik.

Hur var invigningen, tycker du?

– Det är inte alltid man inviger en förskola, det har jag aldrig gjort. Men jag tycker att det var väldigt avslappnat och väldigt integrerat med barnen, vilket jag också försökte göra personligen, svarar Renée Bengtsson hon och skrattar.

Efter hennes tal klipptes ett invigningsband av en grupp förskolebarn, vid förskolans entré på baksidan.

– Den ligger väldigt fint, läget blev ju väldigt bra i slutet på ängen och i början av skogen. Man har mycket att titta på, man har nära till grönt, säger Renée Bengtsson.

I början av sommaren larmade fackförbundet Sveriges lärare för att det behövs fler förskoleplatser akut.

Renée Bengtsson bekräftar att Lerums kommun är i behov av fler förskolor för att möta behovet av förskoleplatser, och många planeras. I början av sommaren berättade LT om en förskola som planeras i vid Kring-Alles väg i Lerum.

LÄS MER:Musik och fest när Tuvängens äldreboende invigde sin nya dansbana

LÄS MER:Tio saker att göra i Lerum till helgen – något för alla

LÄS MER:Perennfesten 2023 blev succé: ”Årets största händelse”

ANNONS