Max Larsson, 19, har en odlingslott vid Aspen

För andra året i rad odlar 19-årige Max Larsson och hans vän Hugo Kajsjö på sin odlingslott vid Aspen. I år har de valt att satsa på nya sorter som värmländskt vete, kulturarvsväxten Lokförare Bergfälts Jätteärt och fransk pumpa av sorten Musquée de Provence.
– Det finns många möjligheter för de som vill odla här, säger Max Larsson.

ANNONS
|

De senaste åren har intresset för att odla vuxit och några som har hakat på trenden är vännerna och Lerumskillarna Max och Hugo. I januari 2022 bestämde de sig för att bli med odlingslott.

– Det var ett roligt spontanbeslut. Jag har tidigare odlat hemma i pallkragar men här finns det möjlighet att göra så mycket mer. Man kanske inte riktigt vill gräva upp gräsmattan hemma, berättar Max Larsson med ett leende.

Max Larsson

Ålder: 19 år.

Bor: Lerum.

Gör: Studerar teknisk fysik på Chalmers i Göteborg.

Fritidsintressen: Odling och fiske.

Gillar att odla därför att: Jag bor nära naturen och det har alltid varit en del av mitt liv. Sedan är det roligt att få hålla på med jorden.

När LT träffar Max vid odlingslotterna på Seglarevägen i Lerum blommar häggen och en fuktig sommarvärme hänger i luften. Vi vandrar ner mot vännernas odlingslott, som nyligen blivit inhägnad med ett tunt staket i plast.

ANNONS

– Mot rådjuren! Jag har sett rådjur stå där och äta på våra planteringar, säger Max Larsson.

I år är det dock en ny fiende som Max och Hugo trilskas mot, nämligen sniglarna.

– Här satte vi 20 plantor rödbeta häromdagen men de har tyvärr blivit massakrerade av sniglar, säger Max och pekar mot en bädd av jord med spår av rödbetsblast.

Kommunen: ”Högre tryck”

Odlingslotterna på Seglarevägen är cirka 40 kvadratmeter och kan arrenderas genom Lerums kommun för 175 kronor per år. I dagsläget finns där 76 lotter varav 47 är uthyrda. Men intresset har ökat, enligt kommunens kundcenter, som har hand om uthyrningen:

– Vi har sett ett lite högre tryck på att hyra odlingslotter de senaste åren. Ökningen började under pandemin, skriver de i ett mejl till LT.

Kommunen har även 13 odlingslotter på Strömängsvägen där alla är uthyrda.

– Många vill hyra på Strömängsvägen men det inte så ofta som någon säger upp sin lott, fortsätter kommunen i sitt mejl.

Max berättar att han visserligen har märkt en större aktivitet bland lotterna på Seglarevägen men att han tycker det är anmärkningsvärt att inte fler är uthyrda.

– Jag är förvånad att det inte är fler som har en lott. Folk tänker kanske att det är jobbigt och dyrt men här kostar det nästan ingenting. Och när det inte kostar så mycket blir det inte samma press. Känner jag inte för det ett år så gör inte det så mycket.

En av anledningarna att det är få som hyr en odlingslott kan vara att informationen är otillgänglig, enligt Max:

– Efter lång tid på kommunens hemsida lyckades jag hitta att de hyrde ut här. Men det var inte förrän jag skickade ett mejl till kommunen som jag fick information om priser, om det fanns tillgängliga lotter och hur man gör. Det finns ju definitivt förbättringsmöjligheter där.

Odlingslotterna i vildvuxet skick

I ena hörnet av Max odlingslott växer vete i prydliga rader. En av säsongens mer experimentella satsningar som han och vännen Hugo satte i september förra året:

– Jag hörde av mig till en gubbe som kunde avvara lite frön och vi får se hur det går, kanske blir det vete till ett bröd, säger Max med en skämtsam ton.

Han sätter sig ner på huk och drar handen genom det långa gräset. Han berättar att vetet, som är av en värmländsk sort, snart kommer att blomma och sedan blir det små ax på de tjockare stråna.

Hur mycket mjöl blir det tror du?

– Inte så mycket! Om vi har tur så blir det kanske ett kilo. Men det är väldigt svårt att avgöra, det beror ju på massa faktorer. Både hur de trivs i klimatet, jorden och hur vädret blir.

Många av de lediga lotterna på Seglarevägen är i ett vildvuxet skick och det krävs en del arbete. Det var dock inget som avskräckte vännerna, trots att deras lott hade stått orörd i flera år.

– Det låg en del skräp här när vi tog över, typ gamla pallkragar, brädor och tegelstenar. Sedan växte det små träd, var gräs upp till knäna och en del ogräs. Men är man ihärdig går det att bekämpa.

Ett äldre par kommer gående och börjar smått greja i sin lott. Max hejar och säger att det är en trevlig stämning bland lottägarna. Och att han och vännen Hugo inte är de enda som är unga.

– Han som har lotten bredvid vår är faktiskt också 19 år. Sedan är det väldigt blandat, både familjer, äldre och par, flera från andra länder också. Det är kul att det är för alla.

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

LÄS MER:Skadegörelse med krossade rutor på Berghultsskolan i Floda

LÄS MER:Kalla bad i Aspen när sommarvärmen drar in

ANNONS