Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

En blöt dag i november förra året satte Inga-Lisa Adler, med hjälp av sin mamma Ing-Marie och grannen Ingegerd, 2 000 tulpanlökar. När LT kommer på besök ett halvår senare blomstrar 30 olika tulpansorter i trädgården och Inga-Lisas självplock är öppet.

ANNONS
|

Utanför Gråbo längs med väg 190 ligger Torpes gård. Här bor Inga-Lisa Adler tillsammans med sin fästman Anton Ekenberg. Gården, som paret köpte 2020, är omkring 200 år gammal och på tomten finns det en gammal brunn där mjölkspänner förr hissades ner för att hålla sig kalla till mjölkbudet kom. Det finns också en stengrund till ett äldre lakhus där det tvättades kläder och kokades potatis till gårdens grisar. Här ska det framöver byggas en paviljong.

– Vi håller på att återskapa något som fanns för länge sedan och ta till vara på det, berättar Inga-Lisa Adler när vi slår oss ner vid ett bord i den prunkande trädgården.

ANNONS

Från odlingslott till trädgård

Flytten från lägenheten i Göteborg och Inga-Lisas odlingslott på tio kvadrat blev en stor förändring. Nu har hon i stället en hektar hon kan odla på.

– Det var inte riktigt meningen att det skulle bli så här stort men när det här stället dök upp ... det var mer än vad vi hade vågat drömma om. Sedan råkar jag vara uppvuxen här i bygden, så det känns extra kul, säger Inga-Lisa Adler.

Med den stora trädgården fick Inga-Lisa och Anton äntligen möjlighet att leva ut sina odlingsdrömmar och blomsterintresse.

– Det fanns från början en liten dröm att ha en småskalig, obesprutad snittblomodling och att få denna gården att blomstra igen, fortsätter Inga-Lisa Adler.

Och blomstrar gör trädgården. Ett äppelträd står i full blom, likaså narcisserna och alla Inga-Lisas tulpaner – en favoritblomma som ger energi på vårkanten.

– Nu kommer tulpanerna med buller och bång och jag, som småskalig blomsterodlare, ser varje år fram emot att testa nya sorter. Det finns sorter som nästan ser ut som pioner. De blir stora och fina med kraftiga stjälkar.

Slow flower-rörelsen

I trädgården odlar Inga-Lisa hållbart, utan besprutning och i säsong. Där blommorna får växa i sin egen takt.

– Varje blomma har sin tid. Tulpaner är som svala primadonnor, som allra helst vill mogna långsamt, och ge oss riktigt feta och goa knoppar i maj. Naturen får helt enkelt bestämma. Vi ska inte ha dahlior i maj eller juni, utan det är sensommardrottningen.

Själv motiveras hon av den så kallade Slow flower-rörelsen där odlare vill minska avståndet från jord till bord. Hon anser att fler behöver börja tänka på blommor som man gör med hållbar mat i dag.

– När jag fick upp ögonen för Slow flower så tog mitt blomsterintresse verkligen fart. Det är personer som jag själv, som vill erbjuda ett alternativ till importerat, besprutat eller blommor som har dragits upp ur säsong.

Det prasslar till i ett av buskagen och katten Ossian kommer fram och vill gosa. Snart kommer även kompisen Kafka fram och lägger sig under en av stolarna. Inga-Lisa berättar att de gärna är med när det ska plockas blommor:

– Det är det bästa de vet. De är lägenhetskatter som har blivit lantisar så livet leker för dem.

Klockan börjar närma sig 15.00 och snart öppnar Inga-Lisa sitt självplock av tulpaner. På grund av den plötsliga värmen som kommit står rabatterna i full blom och är redo att plockas.

– Här får du pinfärska blommor som håller sig upp till två veckor. Det är en lyxprodukt att ha på matbordet eller ge till mamma på mors dag, säger Inga-Lisa.

När började du med ditt självplock?

– Förra året hade jag premiär för något som jag kallar varva ner-plock. Det är ett annorlunda självplock där personer får komma hit lite senare på kvällen. Då får man en kopp örtte med örter från köksträdgården och en kort guidad tur innan man får plocka sina blommor. Det var väldigt uppskattat förra året och det tänker jag att jag ska ha i år igen.

Inga-Lisa fortsätter berätta att personerna som besöker hennes självplock även ger henne energi. Det blir ofta diskussioner om att odla blommor, hur man väljer färger till sin bukett och gården:

– Det är många som inte bor på landet som kommer hit och tycker att det är en upplevelse. Många säger att det är som en godisbutik, fast bättre, säger hon och skrattar.

Inga-Lisa tipsar – Så sköter du dina tulpaner

• Sätt dem i kallt vatten så snart som möjligt.

• Vill du att de ska hålla länge så undvik att ställa dem i ett varmt och soligt fönster och välj gärna en bred vas, då kan tulpanerna verkligen bre ut sig.

• Var inte rädd för att binda ihop stjälkarna så att blommorna får olika höjd. Det blir mer effektfullt.

• Du kan också blanda in någon kvist. Från en hallonbuske eller vinbärsbuske till exempel.

• Vill du ha raka stjälkar som står upp så kan man svepa tidningspapper runt buketten och låta dem stå så i några timmar.

• Snitta om stjälkarna och byt vatten varje dag så ser blommorna fräscha ut längre.

• Plocka i olika skördestadier för då får du en långlivad bukett på matbordet.

LÄS MER:Full fart när motionsloppet Mjörnmilen går av stapeln

LÄS MER:Hittade medeltida grav i Gråbo – berättar om sorg i Öijared

LÄS MER:Drop-in vigsel i Västsverige

ANNONS