”Ta det försiktigt! Här finns känsliga arter” står det på en av Naturskyddsföreningens skyltar som sitter uppe vid grusgropen i Gråbo. Här råder det ett motorfordons förbud för att bland annat skydda de känsliga djurarterna som bor i trakterna. Trots detta har lokalbor vittnat om flertalet motocrossförare som återkommande tycks strunta i förbudet.
– Nu under sommaren har det varit i princip varje kväll. Även om man blivit van så stör ljudet väldigt mycket, säger Amanda Gertler.
Amanda Gertler brukar själv använda slingan som en promenad- och ridväg. Hon delade sina tankar i en lokal Facebook-grupp efter en promenad i grusgropen där hon såg alla motorspår.
– Jag funderade på vad man ska göra åt detta. Jag vill inte heller hålla på och bråka i onödan.
Under andra inlägg som postats i gruppen efteråt har en debatt startat där crossförare anser att man inte borde få rida i grusgropen heller. ”Rid någon annanstans” och ”detta är inte en galoppbana” är vanliga kommentarer under inläggen.
– Det handlar inte om crossförare mot ryttare, utan att följa en lag som är bestämd så att vi alla kan få njuta av det fina naturområdet, säger hon.
Känner sig otrygg
Inläggen har väckt flera starka reaktioner, bland annat från Gråbobon Emma. Likt Amanda, brukar hon också rida på sträckan.
– I första hand bryr jag mig mest om alla djur som bor i grusgropen. Det är ju ett skyddat område, säger hon.
Flertalet gånger har hon sett folk köra motorfordon och har då försökt att prata med dem, men ofta utan större framgång.
– Under sommaren är det nästan varje dag. De vet att de inte får köra här men de skiter fullständigt i det, säger Emma.
Crossförarna uppges dessutom köra väldigt fort och på grund av terrängen i grusgropen kan det vara svårt att se förbipasserande gångare eller ryttare. Vid några tillfällen har Emma upplevt att stämningen blivit hotfull när hon pratat med förarna.
– Nyligen var jag ute och red och hörde att det kom flera motorcyklar på håll. Sedan kom det åtta stycken i full fart runt hörnet och de verkar inte ha sett mig alls så de kom väldigt nära, berättar Emma.
Hon hade fått personerna att stanna och berättar att att hon försökte ha dialog med dem om riskerna som finns att köra fort i grusgropen och att de inte fick köra där. Förarna ska då ha pekat finger, bett henne rida någon annanstans och kört iväg.
– Hade det varit lite sämre tajming hade det kunnat gå väldigt fel.
Emma är en av några personer som fört en dialog med kommunen och polisen i hopp om att få stopp på de olagliga körningarna.
– För ett litet tag sedan kom skyltar upp, vilket gjorde mig jätteglad. Det kändes som att någon äntligen försöker göra något åt problemet. Men jag tror det behövs göras ännu mer för folk bryr sig inte tillräckligt om skyltarna.
Tipset: Ring polisen under pågående brott
Kommunpolisen Conny Holm förklarar att det varit ett återkommande problem i olika perioder med folk som bryter mot fordonslagen i grusgropen.
Han förklarar att polisen utövar tillsyn och jobbar så gott de kan med de verktyg de har i dagsläget. Han påpekar också föräldrars ansvar när det kommer till de yngre förarna.
– Som förälder har man ett stort ansvar att tala med sina ungdomar och se till att de sköter det här på rätt sätt, säger han
Till allmänheten uppmanar han att kontakta polisen under pågående brott.
– Det är bättre att ringa oss och att backa från en situation om man uppfattar den som otrygg. Crossar man i grusgropen när man inte får köra där så är det pågående brott. Då ska man inte sitta i kö till 114 14 utan ring 112 direkt.
LÄS MER:Sju av tio barngrupper för stora i Lerum – Sveriges Lärare varnar för konsekvenser
LÄS MER:Dykare städade Säveåns botten i Floda – fick upp ett ton skräp