Pettson och Findus kommer till Nääs i sommar

I sommar går det att titta på barnteater utomhus på Nääs slottsområde. Det är Pannkakstårtan med Pettson och Findus som ska sättas upp. Ny scen byggs upp och förhoppningen är att friluftsteatern ska finnas år efter år.

ANNONS

Katten Findus fyller år. Och det ska så klart firas. Gubben Pettson vill i vanlig ordning baka en pannkakstårta, men den här gången är det lättare sagt en gjort, mängder av hinder behöver överkommas för att tårtan ska bli bakad. I föreställningen ges svaren på hur det går.

Och den som vill veta behöver inte åka långt, den här sommaren är det nämligen premiär för en ny friluftsteater på Nääs slottsområde.

Under lördagar och söndagar i juli ska allmänheten kunna titta på barnteatern. Det spelas en föreställning på lördagar och en på söndag, i den sluttande gräsmattan bakom Vänhem beräknas det kunna hysas 300 sittplatser.

ANNONS

– Vi börjar så, skulle det visa sig att fler får plats utökar vi antalet platser. Och skulle det finnas efterfrågan på fler föreställningar per dag så löser vi det också, säger Håkan Klamas, från från Comedy Art Theatre, som sätter upp föreställningen.

Tillsammans med slottet

Arrangemanget sker tillsammans med Nääs slott.

– Jag ser oerhört mycket fram emot det här. Det ska bli jätteroligt, och det passar alldeles utmärkt här, konstaterar Karin Kvicklund från August Abrahamsons stiftelse glatt.

Förhoppningen är att friluftsteatern ska finnas år efter år.

– Vår ambition är att det ska gå bra och att vi ska trivas med varandra, och då fortsätter vi gärna, säger Håkan Klamas.

Lika glada för det

Veckan innan premiären börjar scenbygget. Åhörarna sitter på medhavda filtar på marken i grässlänten.

Vad gör ni om det regnar?

– Vi bygger ett temporärt tak över scenen men kan inte göra det över åhörarna. Vår erfarenhet är att barnfamiljerna är luttrade, de kommer, oavsett väder. De tar på sig regnkläder och är lika glada för det, det är så man behöver vara i det här landet, svarar Håkan Klamas med ett leende.

Både Per Pettersson, som grundade Comedy Art Theatre, och Håkan Klamas har bakgrund i Lerum även om ingen av dem bor här nu. De är också gamla kompisar.

– Vi träffades när vi gick i förskolan i Lerum och har känt varandra sedan dess. Vi har arbetat tillsammans på olika projekt men har också haft egna projekt. Nu är han min huvudsakliga uppdragsgivare, och det är jättekul, säger Håkan Klamas.

Comedy Art Theatre arbetar med friluftsteateruppsättningar på olika håll i landet och har också arrangerat mordgåtor och spökvandringar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Båda har också varit involverade i Lerumsrevyn.

Hur känns det att sätta upp en barnteater i Lerums kommun?

– Fantastiskt. När vi fick rättigheterna till Pettson och Findus tänkte vi att det hade varit roligt om vi hittade rätt plats i Lerum, och den här platsen känns perfekt, svarar han och blickar ut över nejden.

LÄS MER:Filmen om Eva visas världen runt – vann pris i Azerbajdzjan

LÄS MER:Åsa Fång firar 300 shower med "Mamma Mia!"

LÄS MER:Skadorna blev Olas väg till teatern

ANNONS