Lägenheten var efter att kvinnan hade hittats avliden avspärrad för teknisk undersökning.
Lägenheten var efter att kvinnan hade hittats avliden avspärrad för teknisk undersökning. Bild: Carina Svensson

Sambon hittades avliden – man dömd för grov misshandel

En man i 65-årsåldern döms för grov misshandel efter att hans sambo hittades avliden i parets lägenhet. Påföljden blir fängelse i två år.

ANNONS

Det var en aprilmorgon förra våren som sms-livräddare, ambulans och polis larmades till lägenheten i Lerums kommun.

I bostaden fanns en död kvinna, mycket blod och en rad omständigheter som gjorde att polisen fattade misstanke om att ett brott hade begåtts. Relativt snart fattades också misstanke om att mannen, som befann sig i lägenheten och var den som larmade 112, hade bragt kvinnan om livet.

Under det inledande skedet av utredningen var brottsrubriceringen mord. I höstas stod det dock klart att mannen inte längre var misstänkt för mord, utan hade åtalats för grov misshandel, och detta hade Lerums Tidning en artikel om.

ANNONS

Orsaken till omrubriceringen var att det stod klart att även om kvinnan hade skador var det, enligt obduktionsrapporten, hennes diabetessjukdom som var dödsorsaken. Hon hade av någon anledning inte tagit sin medicin.

Kvinnan hade en sårskada på huvudet. Skadan hade dock, enligt utredningen, inte direkt bidragit till dödsfallet och det går inte att avgöra hur kvinnan har påverkats av den. Enligt obduktionsrapporten går det dock inte helt att utesluta att hon blivit påverkad av skadan och att det har lett till att hon blivit liggande i sängen utan att ta sitt insulin.

Enligt åklagaren har mannen utövat våld mot kvinnan, våldet har bestått i att han med ett skarpeggat föremål, som en kniv, har orsakat sårskada på hennes huvud.

Och Alingsås tingsrätt finner det styrkt bortom allt rimligt tvivel att 65-åringen med ett skarpeggat föremål orsakat skadan på kvinnans hjässa. Han döms därför för misshandel, enligt åtalet.

Rätten slår också fast att mannen vid misshandeln har visat särskild hänsynslöshet och råhet. Misshandeln ska därför bedömas som grov.

Straffvärdet för brottsligheten motsvarar fängelse i två år, och det blir också påföljden som domstolen bestämmer.

Åklagaren Martin Svensson förklarade i den tidigare artikeln varför han inte åtalade mannen för vållande till annans död:

– För att det är en väldigt stor skillnad på att kunna bevisa att skadan var en del i orsaken till dödsfallet och att säga att det inte helt kan uteslutas att skadan kan ha påverkat henne.

Han fortsatte:

– Mannen nekar och kvinnan finns dessvärre inte i livet längre, så hon kan inte säga hur det har gått till.

Har anhållits för misshandel tidigare

Det finns tidigare utredningar gällande mannens våld gentemot kvinnan.

Han har vid två tillfällen varit anhållen för att ha misshandlat henne, hon har vid dessa tillfällen berättat att han har kommit emot henne med kniv, åtalen har dock inte lett till domar. Det finns också vittnen som har berättat att kvinnan har sagt till dem att han har slagit henne.

LÄS MER:Mannen våldtog kvinnan brutalt – nu döms han till fängelse

LÄS MER:Chef på kommunen dömd för att ha lurat skattebetalarna

ANNONS