Satsning på filmturism i Leriwood

Under cirka 30 dagar varje år gästas Lerum av olika filmteam, vilket gör kommunen till en av de mest populära inspelningsorterna i Västsverige. Nu är det dags att utnyttja attraktionskraften.
– Vi kommer att jobba mer med filmturism framöver, säger Frida Rydenskog, destinationsutvecklare i Lerums kommun.

ANNONS
|

Göteborg är av förklarliga skäl den västsvenska kommun som används mest till inspelningar av film och tv-serier, förra året hade man 162 inspelningsdagar. Tvåa på listan var Partille med 34 dagar och trea Lerum med 26 dagar, något färre än genomsnittet de senaste åren.

En person som har koll på varför Lerum lockar filmmakarna i så hög grad är Gråbobon Susanne Lundberg Ottosson, produktionsrådgivare samt produktionskoordinator på Film i Väst. Läget med ett bra pendlingsavstånd från storstaden är ett av skälen, men långt ifrån det enda.

– Lerum har så mycket att erbjuda av olika typer av miljöer, med sjö, skog, villor, radhus, och kommunhuset kan vara skatteverk och massa olika saker. Det används exteriört för att det är ett så speciellt hus, säger hon.

ANNONS

Familjen Andersson och Nattryttarna

Två tv-serier som till stor del spelats in i kommunen är Familjen Andersson och den hyllade Nattryttarna. I den förstnämnda serien var man bland annat var på kaféet Kaffedoppet och i den sistnämnda gjordes Burhults stall, och till viss del även Gråbo Ridklubb, till inspelningsplatser.

    – Privat tycker jag att det är extra roligt när man är i Lerum och filmar, eftersom jag själv bor här. Det var fantastiskt när jag jobbade hemifrån och kunde gå till Gråbo Ridklubb och göra mitt inspelningsbesök på Nattryttarna, då kände jag mig extra stolt, säger Susanne Lundberg Ottosson.

    Malin Åkerman på Gulf-macken

    Samma känsla hade hon när hon varit på inspelningen av Ett sista race, med planerad premiär på judagen 2023, och fick läsa entusiastiska inlägg i den lokala Facebookgruppen.

    – Jag kunde se hur häftigt folk tycker att det är att Malin Åkerman har stått på Gulf i Gråbo.

    Film och tv-serier i Lerum

    INSPELNINGAR: Ett urval av film och tv-serier är Vår tid är nu (serie SVT), Nattryttarna (serie TV4/CMore), Utvandrarna (film/serie TV4), Familjen Andersson (serie SVT), Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (film Viaplay), Zebrarummet (serie Viaplay), Ett sista race (film, beräknad biopremiär juldagen 2023).

    FILMISKA MILJÖER: På filmservice.se har Lerums kommun lagt upp potentiella inspelningsplatser i ett register, som filmmakare från hela världen har tillgång till. På listan finns följande platser:

    Lerum: Vattenpalatset, Brobacken, Bagges torg, kommunhuset och dess trappuppgång, Dergårdsparken, ”Gröna bunkern” i Aluddengläntan.

    Floda: Montessoriskolan Floda Säteri, Garveriet, Säveån, Skallsjögården, Nääs slott.

    Stenkullen: Skateparken vid idrottsplatsen, Hillefors grynkvarn.

    Gråbo: Annesjön.

    Tollered: Tollereds Öfvre kraftstation, Tollereds Biograf, Öfvre fabriken, Udden vid Torskabotten, husen i bruksorten.

    Sjövik: Nellie's Diner (retrorestaurang).

    BLI STATIST: De som vill bli statister kan anmäla sitt intresse på filmservice.se, en gratis tjänst från Film i Väst. På samma sajt går det även att hyra ut allt från sitt hus/lägenhet, båt, bil och husdjur till olika filmproduktioner.

    För att uppmuntra Lerums kommun att göra orten än mer attraktiv stämde Susanne Lundberg Ottosson möte med turismansvariga tjänstemän, som blev varse att Film i Väst har ett epitet på kommunen – Leriwood.

    – Självklart kommer vi att använda Leriwood som uttryck i kommunikation. Det är jättekul att Susanne ser potential i Lerum, och vi känner att detta definitivt är något vi ska jobba med, säger Frida Rydenskog, destinationsutvecklare.

    Vill skapa filmturism

    Hon har tidigare erfarenhet av att jobba med filmturism i Alingsås, där det numera finns möjlighet att gå rundturer i LasseMajas och Utvandrarnas fotspår. Frida Rydenskog ser potential till ett liknande upplägg i Lerums kommun.

    – Antingen till en specifik större film, som Vår tid är nu på Nääs, eller så kan man fokusera på flera mindre filmer i ett geografiskt område. Vi vill tillgängliggöra och skapa turism kring det, och paketera det på något kul sätt i vår app Lerum Live där det finns många andra digitala äventyr till fots.

    På uppmaning av Susanne Lundberg Ottosson tillsätts eventuellt en roll som filmlots, och redan nu har man inlett ett samarbete med Göteborgs filmlots som får många förfrågningar om potentiella inspelningsplatser.

    Stor bredd på miljöer

    Liksom Susanne lyfter Frida Rydenskog fram bredden av miljöer, och ger exempel på orternas olikheterna.

    – Vi har 50-talsmiljön på Bagges torg, bruksorten Tollered, garveriområdet i Floda, Nääs, och landsbygden i Gråbo.

    Film i väst har ett register med potentiella inspelningsplatser som filmmakare i hela världen har tillgång till, och där har Frida Rydenskog nu börjat skapa en lista. Framöver väntar mer fältarbete där hon åker ut och fotar platser som läggs i registret, ett arbete som även ska ske i samarbete med näringslivet.

    – Vi ska med stolthet kommunicera ut att vi är en populär filmkommun, säger Frida Rydenskog.

    LÄS MER:Inte ”bara” nio mil – Tomas insikt efter Vasaloppet

    LÄS MER:Intensivt snöfall väntas – orange varning kan utfärdas

    ANNONS