Tomas Ottosson, Vasaloppet.
Tomas Ottosson, Vasaloppet.

Inte ”bara” nio mil – Tomas insikt efter Vasaloppet

Han har tidigare åkt 22 mil i världens längsta skidlopp, och de 9 milen mellan Sälen och Mora på gamla träskidor. Men söndagens Vasalopp blev en prövning hårdare än någon annan som Tomas Ottosson varit med om.
– Jag tänkte att det är Vasaloppet och livet som vill förmedla något till mig, säger Gråbobon.

ANNONS
|

Tomas Ottosson är en meriterad skidåkare. På meritlistan finns bland annat Nordenskiöldsloppet, 22 mil tur och retur mellan Jokkmokk och Kvikkjokk, och Jubileumsvasan, där 139 personer valdes ut för att åka Vasaloppet på traditionellt vis med minst 100 år gammal utrustning.

Kanske har Gråbobon drabbats av en gnutta högmod efter dessa bedrifter, den analysen gör han själv efter årets upplaga av Vasaloppet. Det gick nämligen inte som planerat. Alls.

– Du skulle se mig nu, jag går dubbelvikt, det är en sliten farbror och det var ett under att jag tog mig i mål.

Ingen fyr i brasan

Så säger Tomas Ottosson morgonen efter loppet. Gråbobon är en vältränad 57-åring, som ställde sig på startlinjen med ambitionen att slå sitt personliga rekord på fem timmar och 50 minuter. Istället fick han gå en kamp mot sig själv för att överhuvudtaget ta sig i mål. En tredjedel in i loppet protesterade kroppen vilt. Då var det sex mil kvar att åka.

ANNONS

– Efter en och en halvt timme hade energin i kroppen försvunnit och det spelade ingen roll att jag stoppade i mig saker, det blev ingen fyr i brasan.

Tomas Ottosson vill njuta mer av loppen framöver.
Tomas Ottosson vill njuta mer av loppen framöver. Bild: Daniel Elfvelin

Det kändes inte längre så ”bara” att åka nio mil, och den kärlek som Tomas Ottosson beskrev sin skidåkning med i en intervju med LT ett par dagar innan loppet var långt borta. Efter sex timmar och 52 minuter masade han sig över mållinjen i Mora, drygt en timme från det personliga rekordet.

Analysen av loppet är av filosofisk karaktär.

– Vad försöker livet säga mig, kanske att jag ska sakta ner lite.

Veteranväst nästa mål

I skidsammanhang betyder det att Tomas Ottosson kanske inte ska vara fullt så fokuserad på tider. Kanske ska de framtida Vasaloppen inte handla om att låta tävlingsdjävulen ta kroppen i besittning, utan om att mer rikta blicken mot naturen och folkfesten.

– Nu har jag kört 16 Vasalopp där jag tittat på klockan, så nu kanske jag ska njuta av 14 lopp.

Så att du får en veteranväst att åka i.

– Precis.

Det är väl ett bra mål att sikta på?

– Verkligen!

Kärleken till skidåkningen finns trots allt kvar och nya turer väntar i spåret, så fort den dubbelvikta Tomas Ottosson rätat ut ryggen.

– Det brukar ta någon dag, säger den luttrade, och möjligtvis något visare, skidåkaren.

LÄS MER:Jubileumsåkaren från Lerum tillbaka för vanliga Vasaloppet

LÄS MER:Östling vid rodret när kvinnorna gör entré i America’s Cup

LÄS MER:Tung start – sedan tog Maja brons i ungdoms-OS

ANNONS