Stort kalas när Aspenäs herrgård fyller 200 år – och alla är bjudna

Nästa helg fyller Aspenäs herrgård 200 år. Och det ska firas stort – med aktiviteter, marknad, foodtrucks och högtidlig middag.

ANNONS

På lördag, den 23 september, kommer Aspenäs herrgård att fyllas med marknadsstånd och foodtrucks. Det blir även ponnyridning, lotterier och ansiktsmålning. Och så finns chans att gå tipspromenader samt att prova femkamp och klättervägg.

– Det blir det första lite mer publika arrangemanget. Vi har länge haft tankarna på att anordna ett stort arrangemang här och nu när herrgården fyller 200 år är det ett ypperligt tillfälle att bjuda in Lerumsbor och andra att delta i roliga aktiviteter för alla åldrar, säger Henrik Sköld-Johansson, som är vd för anläggningen.

Kollegan Jara Raad tillägger:

– Och personal kommer finnas på plats för att visa herrgården och hotellrummen för dem som vill.

ANNONS

Vill visa upp sig

Herrgården var länge mestadels öppen för konferens- och bröllopsgäster men nu är det öppet för allmänheten på både vardagar och helger, dagar och kvällar.

– Men det är fortfarande många kommunbor som inte har varit på herrgården, och det här är en chans för oss att visa upp den fina byggnaden och miljön, säger Katarina Edward.

Det blir ett mattorg med olika Food trucks och herrgården kommer också servera mat. Och så blir det marknadsstånd där det säljs diverse olika saker, som blommor, ost, äppelmust och tvål.

– Det är bland annat lokala företag som kommer hit, som Inred, Oscarshöjds blommor och Lilla Nääs, säger Nina Björk.

Med pompa och ståt

Utifall att det skulle regna finns en plan b.

– Då flyttar vi in, vi har stora lokaler och det mesta kan få plats inomhus. Food trucksen är kvar ute men man kan gå in och äta efter att ha köpt sin mat, säger Henrik Sköld-Johansson.

Arrangörerna ordnar gratis bussresa till och från Lerums station till Aspenäs herrgård en gång i timman mellan klockan 11 och 14.

Dagen avslutas i restaurangen.

– På kvällen ska vi fira med pompa och ståt. Då blir det en femrätters middag för inbjudna gäster och allmänheten, som dagen till ära betalar ett jubileumspris, säger Henrik Sköld-Johansson och fortsätter:

– Den här helgen vill vi bjuda på något riktigt roligt och fint.

Aspenäs herrgårds historia

Det kan ha funnits bebyggelse här ännu tidigare men det finns dokumentation från att Brynte Birgersson Lillie fick marken i gåva av Johan III år 1569. Lillie byggde Aspenäs Säteri, numera Aspenäs Herrgård. Släkten Lillie var ägare till 1730, då fastigheten köptes av Anders Nilsson adlad Cederflycht. Han sålde järn och brännvin och var kapare utanför västkusten. 1748 köpte Nils Lilliekreutz säteriet som bulvan för den verklige köparen köpmannen Nicolas Jocobson. Orsaken till bulvanköpet var att Aspenäs var ett frälsegods och ägaren därmed behövde vara adlig, något Jacobson blev först 1756, men då kunde han köpa fastigheten på riktigt. Jacobson, som var köpman med monopol på sockertillverkning i Göteborg, startade ett tegelbruk i närheten. 1800 fick Bagge Kunglig Majestäts tillstånd att köpa Aspenäs, och 1808 tog hans son över egendomen, som sedan splittrades. Aspenäs, nu i mindre format, köptes av Johan von Holten, som ägnade sig på heltid åt att rusta upp herresätet. Den nuvarande herrgårdsbyggnaden, som uppfördes 1823 på grunden från 1500-talet, är hans verk. 1894 köpte grosshandlare Arthur Seatons säteriet, som nu blev en mönstergård med paraddjur, engelsk park och trädgård. Nu hölls många överdådiga fester här med societeten, och till och med det svenska kungahuset. När han dog 1912 tog sonen George över driften. Tiderna var tuffa och 1927–29 styckades det som var kvar av Aspenäs upp och såldes i mindre delar. De sista privatpersonerna som ägde och bodde på herrgården var makarna Tellander som i sitt testamente donerade Aspenäs Herrgård till Lerums kommun.

1966 bildades Stiftelsen Aspenäs Gården som byggde konferenslokaler och hotellrum. 1994–95 byggdes anläggningen till ytterligare med en kapacitet att ta emot 180 gäster och konferensutrymmen för 240 personer. Och även idag är Aspenäs herrgård en konferensanläggning.

Källa: aspenasherrgard.se och geocaching.com

LÄS MER:Hotellfrukost, kakfika, lunch och middag – på herrgården

LÄS MER:Erik spelar med Billy Idol och känner LA:s kändisar

LÄS MER:Här spelas SVT-serien Familjen Andersson in i Lerums centrum

ANNONS