Swedish taco lämnar Lerum – flyttar till Göteborg

Det blir inget femte år för Swedish taco på Bagges torg i Lerum. Orsaken – lokalen är för trång. Nu har ägarna hittat ny lokal i Göteborg, som är nästan sju gånger större. Men först gick de bet i Lerum.
– Det är väldigt blandade känslor, säger Sebastian Samuelsson, delägare.

ANNONS
|

Det var vid julledigheten i fjol som Lerumsbördiga Sebastian Samuelsson och Johan Myers ställdes inför ett ödesval.

Skulle de låta Swedish taco, restaurangen som de grundat tillsammans, fortsätta kämpa sig igenom ytterligare en vinter i den lilla lokalen på Bagges torg, som knappt kan ge rum åt fler än en handfull matgäster samtidigt?

– På sommaren finns det plats för gäster att sitta på vår uteservering, men på vintern blir vi mest en take away-restaurang. Det funkar om det är pandemi, men året runt var det inte riktigt vad vi såg framför oss, säger Sebastian Samuelsson.

Redan för två år sedan började ägarparet smygtitta efter andra lokaler, som möjligen kunde lämpa sig bättre för deras vision om taco- och burritorestaurangen. I första hand tittade de runt i Lerum, berättar de. Men guldkornen var det hög konkurrens om, och andra lokaler på orten hade för hög hyra.

ANNONS

Tvingade sig själva att hitta ny lokal

De beslutade sig för att ge den befintliga lokalen i Lerum en chans till. Samtidigt började verkligheten komma i kapp dem.

– Den lokalen är inte anpassad som en restaurang, säger Sebastian Samuelsson och fortsätter:

– Jag kom ihåg när någon ville boka ett bord för 12 personer och inte ens det kunde vi lösa.

Så i december i fjol fattades det svåra beslutet – kontraktet på Bagges torg revs upp, trots att ägarna ännu inte hade hittat en ny lokal.

– I mitt huvud kändes det lite konstigt att inte ha något klart innan vi sade upp. Men nu blev det som att vi tvingade oss att hitta någonting i stället för att säga: ”Äsch, vi kör ett år till”, säger Sebastian Samuelsson.

Han tillägger:

– Det var ett lite oväntat beslut som då kändes lite läskigt, men dagen efter kändes det som en lättnad.

Blandade känslor

Så när det i februari dök upp en ledig restauranglokal i Krokslätt, Göteborg, kändes plötsligt allt rätt.

I juli slår de igen dörrarna i Lerum.

Hur känns det att ni ska lämna Lerum?

– Det är väldigt delade känslor. Det pendlar verkligen. Som jag sa förut var det en lättnad när vi sa upp lokalen, men efter några dagar kände vi att det var tråkigt på många plan. Framför allt mot alla trogna kunder känns det jättetråkigt. Och det känns också tråkigt att vi inte lyckades hitta något alternativ i Lerum, svarar Sebastian Samuelsson.

Men det är inte bara sura miner. Den nya lokalen i Göteborg är nästan sju gånger större än den på Bagges torg. Så när Swedish taco går från 21 kvadratmeter till 120 öppnas nya möjligheter upp, berättar Sebastian Samuelsson.

I framtiden ska Swedish taco bli ett ställe som lämpar sig bättre för matgäster att ”hänga” på.

– Läget är klockrent, känner vi. För vi ser oss inte som en restaurang eller nattklubb. Utan vi vill hålla det till ett grymt lunchkoncept, men att man kan ta ett glas till maten och hänga med sina polare eller kollegor.

Göteborg har många fördelar

Trots att det beskrivs som en sorg att lämna Lerum väljer de att se positivt på framtiden.

– För att vi ska ta nästa steg känns detta som ett måste. Det är ett måste för att vi ska få en nytändning. Någonting som jag aldrig hade trott var hur många man fått kontakt med och lärt känna när de handlat.

Samtidigt stänger ägarparet inte dörren för att öppna upp i Lerum igen, avslöjar Sebastian Samuelsson.

– Så som vi bygger upp den här restaurangen i Göteborg kommer att bli standarden för kommande restauranger, antingen i Göteborg eller också i andra städer, det är vår vision. Drömscenariot hade varit att öppna i Göteborg och också ha ett ställe i Lerum.

Sebastian Samuelsson och Johan Myers uppmanar Lerumsbor att hälsa på dem också i Göteborg i framtiden. Där utlovar de ett varmt bemötande.

– Vi hoppas självklart att de som har vägarna förbi vill komma och hälsa på. Någonstans utlovar vi en ännu bättre upplevelse än nu, säger Sebastian Samuelsson.

Swedish taco firade fyra år på Bagges torg förra månaden. De slår igen dörrarna i Lerum den sista juli i år och öppnar upp i Göteborg till hösten.

LÄS MER:Stort intresse för unik 1800-talsgård vid Aspen

LÄS MER:C är emot kommunens köp av Garveriet

LÄS MER:Lerum hamnar utanför Västtrafiks nya omlottzoner

ANNONS