Unikt tekniklabb för el-elever invigs på Lerums gymnasium

Kan Lerums gymnasium ha Sveriges enda tekniklabb av sitt slag? Ja, det tror i alla fall programansvarige Håkan Larsson. På tisdagsförmiddagen den 23 maj invigdes el- och energiprogrammets nya övningsrum med fokus på högspänningsteknik.
– Det känns väldigt spännande och det är ett ganska stort hopp från det vi gör annars, säger eleven Max Ryman Zetterqvist.

ANNONS

När man går in i det nya tekniklabbet på el- och energiprogrammet möts man av en transformator, högspänningskablar som leder vidare genom rummet till servissäkringar och mätarskåp. Skyltar sitter uppe med budskap som ”Livsfarlig spänning”.

– Det här är Lerums elnät i ett rum! Här kommer eleverna få träna på de olika rollerna man har ute på jobb, till exempel eldriftledare, kopplingsbiträde och elsäkerhetsledare, säger David Rand, service- och entreprenadchef på Lerum Energi, och trycker på en röd knapp på transformatorn.

– Nu ”kopplade vi bort” en stadsdel, fortsätter David glatt.

Företag har skänkt utrustning

Tanken med det nya övningsrummet är att el-eleverna på Lerums gymnasium ska, under säkra former, få testa att arbeta med högspänningsteknik och få en förståelse för hur elen färdas i samhället.

– Det är hela kedjan! Från kraftkällan som till exempel vindkraft eller kärnkraft som matar ut högspänning och sedan till eluttaget i villan. Jag är säker på att vi får en bättre förståelse av det vi jobbar med i verkstaden om man har helhetsbilden, säger Håkan Larsson, programansvarig för el- och energiprogrammet.

Idén som väcktes för drygt tre år sedan har nu blivit verklighet. Under sportlovet monterade Lerum Energi upp utrustningen som de också har skänkt till gymnasiet tillsammans med företaget ABB.

– Det här är alltså utrustning som kostar flera hundratusen att köpa in. Och nu återanvänder vi det materialet, vilket går hand i hand med det vi jobbar med i skolan, säger Håkan Larsson.

Fördelarna är många, både för gymnasiet som önskar se fler framtida el-elever, men också för Lerum Energi som ser till branschens bästa.

– Det är ett paradigmskifte på gång i hela samhället och det kommer kräva otroligt mycket ny energi. För det behöver vi kompetent arbetskraft och utbildade ungdomar som kommer in, säger Jenny Nordlund, marknad- och kundservicechef på Lerum Energi.

Några av framtidens elektriker är ungdomarna och eleverna Max Ryman Zetterqvist och Widar Raappana som går andra året på el- och energiprogrammet.

Hur känns det att få jobba i det nya tekniklabbet?

– Det känns väldigt spännande. Det är ett ganska stort hopp från det vi gör annars. Man får vara mycket mer försiktig, lyssna mer på Ralf (läraren reds.anm) och faktiskt anteckna, säger Max Ryman Zetterqvist.

– Det blir nya saker att lära sig och det kommer förbereda oss inför jobb och praktik. Man får ett bättre cv, fyller Widar Raappana i.

Känns det inte lite läskigt?

– Jo absolut! Med högspänning riskerar du ju faktiskt livet, svarar Max och Widar fortsätter:

– Men säkerheten jävligt hög.

Men programansvarige Håkan Larsson försäkrar att inga elever kommer riskera sina liv i labbet.

– Säkerheten på vårt program är rigorös. Vi jobbar med såpass farliga saker. Här inne kommer det aldrig vara någon spänning på men vi ponerar det i vissa övningar.

LÄS MER:Max Larsson, 19, har en odlingslott vid Aspen

LÄS MER:Kalla bad i Aspen när sommarvärmen drar in

LÄS MER:Lerums studenter på bal – se bildsvepet utanför Valand

ANNONS