Dåligt matchklimat fick Lekstorp IF att vägra match – kritiserar fotbollförbundet

Hotfullt beteende och otrygg stämning under matcher är ett problem. Det tycker Lekstorp IF vars A-lag tilldömdes förlust efter att ha vägrat spela en match mot Syrianska FC. Nu kritiserar klubben Göteborgs fotbollförbund:
– De måste göra någonting. Det är ju vi som blir bestraffade och de blir belönade genom att de vinner matchen, säger Alen Fazlic, tränare.

ANNONS
|

Fredagen den 18 augusti skulle Lekstorp IF:s A-lag i Göteborgsdivisionen 6A möta Syrianska FC. Så var det åtminstone tänkt, men vid matchstart hade Gråbolaget meddelat att de inte tänkte spela matchen.

– Det hade känts väldigt fel av flera olika anledningar, säger Alen Fazlic, tränare för laget.

Resultatet blev en så kallad walk over och Syrianska FC tog hem matchen med 3–0. Konsekvenserna för Lekstorp IF blev inte bara förlust utan även en bot på 2 500 kronor. Nu riktar dock klubben stark kritik mot Göteborgs fotbollförbunds agerande:

– Det känns fruktansvärt orättvist. Vi mejlade förbundet där vi var väldigt noga med att säga att vi lämnar inte walk over, fortsätter Alen Fazlic.

ANNONS
Lekstorp IF har överklagat Göteborgs fotbollförbunds beslut om walk over i matchen den 18 augusti.
Lekstorp IF har överklagat Göteborgs fotbollförbunds beslut om walk over i matchen den 18 augusti. Bild: Matilda Falk

Vad som låg bakom klubbens beslut grundar sig i ett ställningstagande mot hot och hat på planen, vilket Lekstorp IF har upplevt i tidigare matcher mot Syrianska FC. Vad som fick bägaren att rinna över inför matchen den 18 augusti var dock en match mellan Syrianska FC och Kungälvslaget Diseröd SK innan säsongsuppehållet den 30 juni.

– Vi får veta att det har delats ut ett större antal gula kort, ett lindrigt rött kort och att det varit otrevlig stämning. I den 81:a minuten avbryts matchen på grund av att personen som fick det röda kortet vägrar lämna planen, berättar Alen Fazlic.

Enligt rutin blev den avbrutna matchen ett disciplinärende hos Göteborgs fotbollförbund och deras tävlingskommitté. När Lekstorp, en och en halv månad senare skulle möta Syrianska FC, hade förbundet ännu inte kommit med ett formellt beslut. Vilket innebar att matchen mot Lekstorp skulle spelas som vanligt.

– Vi vill spela matchen men inte under de här förutsättningarna. Inte innan laget fått sitt straff eller förbundet tagit ett beslut. Skjut i stället på matchen då, säger Alen Fazlic.

Förbundet: ”Kan inte skjuta upp matcher”

Göteborgs fotbollförbund hänvisar i sin tur till sitt regelverk. Alla ärenden hanteras enligt rutin och innan formellt beslut tas har inte varningar eller utvisningar vunnit laga kraft.

– Det kan mycket väl vara så att det står nya matcher för dörren innan ärendet är behandlat. Och det är väl det som man reagerar på i detta fallet, att det inte var klart inför deras match, säger Patrik Gustafson, distriktschef för Göteborgs fotbollförbund.

Patrik Gustafson, distriktschef för Göteborgs fotbollförbund, anser att det är bekymmersamt med dagens matchklimat.
Patrik Gustafson, distriktschef för Göteborgs fotbollförbund, anser att det är bekymmersamt med dagens matchklimat. Bild: Göteborgs Fotbollförbund

Lekstorp IF ställer sig också frågande till varför förbundet inte prioriterade ärendet. Patrik Gustafson förklarar i sin tur att det förekommer en viss handläggningstid, där de inblandande lagen ska få chans att yttra sig, som kan dra ut på tiden.

Den främsta anledningen till att Lekstorp IF inte ville spela matchen var upplevd otrygghet och att hot hade förekommit i tidigare matcher. Varför kunde inte matchen skjutas upp?

– Vi har en hanteringstid och vi kan helt enkelt inte skjuta upp matcher. Då skulle det bli väldigt många matcher som sköts upp och det skulle påverka många.

Matchklimatet är ”bekymmersamt”

Men distriktschef Patrik Gustafson blundar inte för problematiken som Lekstorp IF lyfter. Han menar att matchklimatet är bekymmersamt:

– Att det händer saker under våra fotbollsmatcher som är hotfulla är allvarligt. Och det är något vi har uppmärksammat sedan tidigare. Vi har också infört vissa system och rutiner för att jobba med dessa frågorna.

Gustafson nämner bland annat förbundets Fairplay-trappa där man mäter hur många varningar och utvisningar lagen får. Lag som sticker ut tas in på samtal med förbundet.

– Då diskuterar vi tillsammans och gör handlingsplaner på vad man kan göra för att förändra det negativa beteendet på plan. Det är så vi har jobbat ett antal år tillbaka och där hoppas vi på förbättring och att arbetet ska leta till förändring.

Vad skulle Lekstorp IF ha gjort enligt förbundet?

– Klubben är alltid välkommen att höra av sig med tankar och synpunkter. Men det är inte heller bra om man hamnar i en situation att vissa inte vill spela mot vissa lag. Det är viktigt att vi jobbar för en fotboll där alla kan möta alla och att vi tillsammans, lagen sinsemellan, och med oss som modererar, diskuterar hur vi kan förebygga situationen.

Om man upplever att det är otryggt att spela en match, är det Lekstorp IF har gjort den enda utvägen?

– Att lämna W.O eller att matcher inte spelas, det vill vi inte! Men det är ju det vårt regelverk säger. Sedan ska vi inte hamna i den situationen, att förutsättningarna är sådana inför en match att man överväger att göra sådana saker, det är ett misslyckande för alla.

"En tolfte spelare på plan”

Även Lekstorp IF anser att matchklimatet är ett utbrett problem inom fotbollsvärlden. Mats Johansson, också tränare för A-laget, menar att lag sätter i system att använda hot på planen.

– Låt oss säga att det är ett fem till tio lag i serien som nästan sätter i system att hota. Spelare får höra att de är idioter, eller ”jag ska bryta armen av dig”. Då spelar man med en tolfte spelare på planen, säger han.

Vad säger era spelare?

– Några har varit väldigt förbannade. De undrar hur länge de (Syrianska FC reds. anm) får göra så här helt ostraffat.

Det undrar även Alen Fazlic som tycker att fotbollförbundet bör agera:

– De borde ta en diskussion med Syrianska FC och säga att: ”Det här är inte okej. En gång till så blir ni uteslutna”. De måste göra någonting. Det är ju vi som blir bestraffade och de blir belönade genom att de vinner matchen.

Lekstorp IF kontaktade fotbollförbundet redan förra säsongen angående Syrianska FC. Enligt klubben togs deras oro inte på allvar och de fick aldrig återkoppling från förbundet. På bild: A-lagets fotbollstränare Alen Fazic, Dawid Gutnam och Mats Johansson.
Lekstorp IF kontaktade fotbollförbundet redan förra säsongen angående Syrianska FC. Enligt klubben togs deras oro inte på allvar och de fick aldrig återkoppling från förbundet. På bild: A-lagets fotbollstränare Alen Fazic, Dawid Gutnam och Mats Johansson. Bild: Matilda Falk

Patrik Gustafson på fotbollförbundet vill inte kommentera det enskilda ärendet i detalj men hänvisar till att alla klubbar har möjlighet att överklaga ärenden och att dessa sedan hanteras av olika instanser.

Syrianska FC: ”Vi har inte bråkat med något lag”

När LT ringer upp Gabriel Yildirim, ordförande i klubben Syrianska FC, slår han ifrån sig kritiken. Syrianska FC har inte bråkat med något lag, säger han:

– I årets serie har vi inte bråkat eller tjafsat med någon motståndare. Våra problem har varit mer mot domare.

Han fortsätter:

– Jag vet inte varför de skulle känna sig otrygga. Vi mötte dem i våras och då blev det inte en otrygg stämning. De två händelserna i årets serie har varit mellan oss och domarna för att vi har känt oss orättvist behandlade på planen.

Enligt Gabriel Yildirim har Syrianska FC nolltolerans mot hot och hat på planen.

– Först får spelarna en tillsägelse, sedan är det intern avstängning som gäller för de spelarna som missköter sig. Vi är inte där för att hota eller bråka. Vi är där för att spela fotboll bara! Det är inte mer än så.

LÄS MER:Sebastian Forsling om mörkret och resan mot OS

LÄS MER:Andrews hjärta stannade efter ritten på hopptävlingen

LÄS MER:Emelie Borg Nilsson klarade världens tuffaste endurotävling

ANNONS