Nu blir det nytt konstgräs på Lekstorpsvallen

Under september och oktober byter Lerums kommun konstgräset på Lekstorpsvallens A-plan i Gråbo. Under sex veckor, när mattan byts, kommer planen inte kunna användas för spel och drygt 17 lag får träna någon annan stans.
– Vi gör det bästa av det sämsta, säger Håkan Engström, ordförande i klubben.

ANNONS
|

Sensommarsolen strålar ner på konstgräsplanen vid Lekstorp IF och på planen är eftermiddagens träningar i full gång. Håkan Engström, klubbens ordförande, förklarar att efter sommarens dåliga väder är gräsplanerna för blöta att spela på och därför får lagen turas om på konstgräset.

– Vi är beroende av konstgräsplanen! Det är många som delar men med vilja och respekt går det bra, säger han.

På bild: Lekstorp IF, klubbordförande: Håkan Engström.
På bild: Lekstorp IF, klubbordförande: Håkan Engström. Bild: Matilda Falk

Men planen är sliten! Från och med 1 oktober stängs den av i sex veckor och den nuvarande mattan av konstgräs kommer bytas ut. Innan dess ska gummigranulatet, ett fyllnadsmaterial som fungerar som fallskydd, sopas bort.

– Den nya konstgräsmattan är godkänd av Fifa vilket innebär att den också är lite större, säger Håkan Engström.

ANNONS

Gummigranulat förbjuds inom åtta år

Såväl på som omkring planen ligger de små svarta gummikulorna utspridda. Inom åtta år ska dessa förbjudas enligt nya EU-direktiv. Det hindrar dock inte kommunen att byta konstgräsmattan. Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, medger att det kommer användas gummigranulat på den nya mattan men att kommunen håller sig uppdaterade i frågan:

– Vi kommer förhålla oss till EU-lagstiftning när det väl införs. Det är en avvägning mellan folkhälsa och miljöaspekt och mig veterligen finns det i dagsläget inga likvärdiga alternativ till gummigranulat.

Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lerums kommun.
Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lerums kommun. Bild: Matilda Falk

Han berättar också att den nya planen kommer ha en viss typ av sarg som ska kapsla in granulatet, vilket den nuvarande planen inte gjort tillräckligt bra.

Drygt 17 lag blir utan plan

Under de sex veckor planen är avstängd kommer omkring 17 lag från klubben behöva träna någon annan stans. Ett ”pussel” enligt Engström:

– Såklart påverkar omläggningen vår löpande verksamhet. Vi är en förening som växer och vi har många lag igång samtidigt som gräsplanerna på området börjar stängas ned denna tid på året.

Men han är optimistisk:

– Vi har dock god förhoppning om att vi tillsammans med Lerums kommun kommer hitta ersättningstider på andra anläggningar i kommunen under perioden. Vi väljer att se positivt på detta och tänker att vi gör det bästa av det sämsta.

Även Vincent Nordgren är en lösningarnas man:

–Vi har ett antal planer i kommunen som vi kommer få tillgå och det är dem som vi kommer att använda oss av för att kunna lösa det här pusslet. Men den kontakten sköts mellan förvaltningen och klubbarna.

LÄS MER:Efterlängtade förslaget – konstgräsplan till Tollered

LÄS MER:Hockeystjärnorna träffade fansen vid Vättlehallen

ANNONS